Trh s ropou zostane prezásobený minimálne do konca tohto roka

NETKY.SK • 19 Január 2016, 14:33 • 2 min
Trh s ropou zostane prezásobený minimálne do konca tohto roka

PARÍŽ - Netradične teplé počasie a nárast ponuky spôsobia, že trh s ropou zostane prezásobený prinajmenšom do posledných mesiacov tohto roka, uviedla vo svojej mesačnej správe Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Teplé počasie po celom svete pribrzdilo v poslednom kvartáli 2015 rast dopytu po čiernom zlate na jednoročné minimum 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) denne. V 3. štvrťroku sa pritom dopyt ešte zvýšil o 2,1 milióna barelov denne, čo bol najprudší nárast za takmer 5 rokov.

 

IEA ponechala predpoveď rastu globálneho dopytu v tomto roku nezmenenú v porovnaní so svojou predchádzajúcou mesačnou správou na úrovni okolo 1,2 milióna barelov denne.

 

Cena ropy Brent z dôvodu nadmernej ponuky na trhu klesla pod 30 USD (27,54 eura) za barel a v pondelok (18. 1.) padla na najnižšiu úroveň od konca roka 2003. IEA očakáva, že trh s ropou zrejme zaznamená tretí rok po sebe, v ktorom ponuka prevýši dopyt o 1 milión barelov denne, a nevylučuje, že ceny padnú ešte nižšie. V 1. polroku by ponuka na svetovom trhu mala prevýšiť dopyt až o 1,5 milióna barelov denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies