Trh s ropou má byť v druhej polovici roka viac vybalansovaný

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 14:38 • 2 min
Trh s ropou má  byť v druhej polovici roka viac vybalansovaný

VIEDEŇ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpovedá, že svetový trh s ropou bude v druhej polovici roka viac vybalansovaný ako v prvých šiestich mesiacoch 2016, keďže dopyt po komodite stúpa a dodávky od členov kartelu slabnú. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Členovia OPEC vyjadrili podobný názor už na svojom zasadaní začiatkom júna. Ropný kartel vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, uviedol, že pre nepokoje v Nigérii klesla jeho produkcia minulý mesiac na 32,36 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy.

 

To je len o niečo menej ako 32,6 milióna barelov, čo je odhadovaný objem ťažby potrebný na uspokojenie dopytu v 2. polroku 2016. “Očakávané zlepšenie podmienok v globálnej ekonomike by malo viesť k lepšiemu vybalansovaniu trhu s ropou do konca tohto roka," uvádza sa vo vyhlásení organizácie so sídlom vo Viedni. OPEC predpovedá, že prevaha ponuky nad dopytom sa pravdepodobne už v nasledujúcich kvartáloch (3. a 4.) zmierni.

 

Ceny ropy už vrástli o zhruba 80 % od februára, keď dosiahli najnižšiu úroveň za 12 rokov. Dôvodom bol nečakaný pokles ťažby v Kanade pre mohutný požiar v provincii Alberta a v Nigérii v dôsledku nepokojov.

 

OPEC si na zasadaní 2. júna nestanovil žiadne ciele v oblasti ťažby. V máji sa produkcia ropy v rámci OPEC znížila o 99.800 barelov denne, pre úroky militantov v Nigérii, ktoré spôsobili obmedzenie dodávok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies