Trh s kryptomenami dnes zaznamenal značný pokles

NETKY.SK • 8 Január 2018, 20:29 • 2 min
Trh s kryptomenami dnes zaznamenal značný pokles

NEW YORK - Rok 2018 sa nezačína celkom dobre pre Bitcoin, keďže po astronomickom raste pred Vianocami, prišiel značný pokles hodnoty. Dokázal sa síce mierne zotaviť, skôr však priniesol ďalší rast alternatívnych kryptomien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pondelok však nebol dobrým dňom pre trh s kryptomenami. Pri pohľade na vývojové grafy najväčších kryptomien, by ste v TOP10 ťažko našli čo i len jedinú, ktorá bola dnes v zelených číslach. Ripple dokonca z auplynulých 24 hodín stratil až 28% svojej hodnoty.

 

Všade samá červená

 

Podľa údajov Coinmarketcap sa všetky kryptomeny z TOP10 dostali do červených čísiel, keď Bitcoin dnes stratil 11%, Bitcoin Cash 20% a Ripple dokonca 28% svojej hodnoty. Veľmi podobne na tom boli aj ostatné digitálne meny.

 

img

 

Straty Ripple boli najväčšie medzi TOP10 kryptomenami, najmä vzhľadom na rast, ktorú XRP zaznamenalo v posledných niekoľkých týždňoch. Ripple pritom pred štyrmi dňami dosiahol svoje historické maximum, keď sa jeho hodnota vyšplhala na úroveň 3,84 USD.

 

Praská Ripple bublina?

 

Za náhlym poklesom hodnoty Ripple môže byť aj skutočnosť, že Coinmarketcap prestal do priemernej ceny na trhu zahŕňať informácie z niektorých juhokórejských búrz. Existujú však aj ďalšie obavy.

 

 

 

"Dôvodom prudkého kolísania ceny Ripple je fakt, že je to bublina," povedal Erik Voorhees, generálny riaditeľ burzy digitálnych aktív ShapeShift a zástanca Bitcoinu, ako spôsobu oddelenia štátu a peňazí. "Testovanie kryptomien s bankami je nezmysel. Od začiatku bola myšlienka kryptomien taká, aby ste už banku nepotrebovali."

 

Technológia spoločnosti Ripple je zameraná na veľké inštitúcie, ktoré jej dali legitímnosť, čo zasa vytlačilo cenu nahor a medzi investormi vyvolalo hystériu. Avšak zástancovia kryptomien tvrdia, že centralizácia je presným opakom toho, o čom by mala byť technológia digitálnych mien.

 

img

 

Prišiel čas alternatívnych kryptomien?

 

Mnohí však vidia za poklesom hodnoty Bitcoinu celkový nárast alternatívnych kryptomien. Zdá sa však, že dnešný pokles môže naznačovať, že medzi mnohými kryptomenami stále existujú silné väzby na dominantnú silu, ktorou je Bitcoin.

 

Vyzerá to tak, že staré dobré príslovie stále platí: "Stúpajúci príliv zdvihne všetky lode." A to isté platí aj pre odliv. Keďže Bitcoin je stále najväčšou loďou v zálive, tak dáva zmysel fakt, že ak niečo výrazne ovplyvní jeho cenu, tak tento účinok pocítia aj ostatné kryptomeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies