Trh s komerčnými nehnuteľnosťami by mal zaznamenať rekordnú aktivitu

NETKY.SK • 5 Október 2017, 15:38 • 2 min
Trh s komerčnými nehnuteľnosťami by mal zaznamenať rekordnú aktivitu

BRATISLAVA - Slovenský trh s komerčnými nehnuteľnosťami by mal v tomto roku zaznamenať rekordnú investičnú aktivitu. Po roku 2016, ktorý bol rekordným z hľadiska objemu investícií, sa počet uzatvorených transakcií v prvom polroku 2017 znížil.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu odborníci odhadujú, že celkový objem investičných transakcií bude na konci roka omnoho vyšší ako dlhodobý priemer, ktorý sa v rokoch 2009 až 2015 pohyboval na priemernej ročnej úrovni 290 miliónov eur. Vyplýva to z výsledkov prieskumu trhu komerčných nehnuteľností za prvý polrok 2017, ktorý uverejnila medzinárodná konzultačná spoločnosť Colliers International.

V roku 2017 prebehla väčšina investičných transakcií v sektore priemyselných a logistických budov, nasledoval sektor kancelárskych budov. Najvýznamnejšia investičná transakcia v 1. štvrťroku 2017 zahŕňala predaj logistického parku Lozorno s celkovou výmerou 118 000 metrov štvorcových. „Slovenský trh s komerčnými nehnuteľnosťami je pre domácich i inštitucionálnych investorov naďalej atraktívny, a to aj napriek tomu, že ponuka nedosahuje úroveň susedných trhov,“ povedal riaditeľ spoločnosti Colliers International Ermanno Boeris.

Podľa prieskumu v prvom polroku 2017 sa významne rozšírila ponuka kancelárskych priestorov na prenájom o približne 69 000 metrov štvorcových. Stalo sa tak v dôsledku dokončenia prvej fázy projektu Blumental, blokov B, CA projektu Zuckermandel, budovy UNIQ na Staromestskej ulici a Panorama Business Center II v Bratislave. V dôsledku toho klesla neobsadenosť administratívnych priestorov na 6,77 %. Celková plocha moderných kancelárskych priestorov v Bratislave presiahla 1,7 milióna štvorcových metrov.

 

V druhej polovici roka 2017 sa očakáva dokončenie ďalších 40 000 metrov štvorcových, pričom celkový počet kancelárskych priestorov vo výstavbe je v súčasnosti okolo 234 000 metrov štvorcových.

Vývoj v segmente priemyselných a logistických nehnuteľností je pozitívny. Väčšina existujúcich priemyselných a logistických priestorov je naďalej sústredená v Bratislave a v západnej časti krajiny. V budúcnosti sa plánujú aj projekty vo východnej časti krajiny. Špekulatívna výstavba je typická v regiónoch Senec, Nové Mesto nad Váhom a Žilina.

Trh zostáva naďalej priaznivý pre nájomcov. Konkurenčná súťaž tlačí ceny prenájmov nadol, a to aj pri nízkej miere neobsadenosti, ktorá sa hýbe na úrovni 2,2 %. Väčšinu celkového objemu transakcií v tomto segmente tvorili predprenájmy. Z hľadiska odvetví sú hlavnými hráčmi na trhu s kancelárskymi priestormi v Bratislave profesionálne služby, po ktorých nasleduje IT, farmaceutický a zdravotnícky sektor.

Trh s maloobchodnými priestormi patrí naďalej medzi najatraktívnejšie segmenty komerčných nehnuteľností. V prvej polovici roku 2017 bola celková plocha maloobchodných priestorov na Slovensku približne 1,66 milióna metrov štvorcových. Tradičné nákupné centrá tvorili 71 % z tohto objemu a 29 % predstavovali špecializované nákupné centrá. V aktívnej výstavbe je viac ako 180 000 metrov štvorcových maloobchodnej plochy, ktorá v blízkom období zabezpečí ďalší nárast počtu moderných nákupných centier.

Bratislava je z hľadiska počtu maloobchodných plôch najviac saturovaná, dokonca viac ako je priemer vo veľkých európskych mestách. Napriek tomu v hlavnom meste pribudnú v nasledujúcich rokoch ďalšie projekty. Medzi nimi bude rozšírenie nákupného centra Eurovea, vybudovanie novej autobusovej stanice na Mlynský Nivách, či rozšírenie obchodného centra Aupark. Vo výstavbe je aj retail park v novej obytnej zóne Slnečnice.

Colliers International Group Inc. je globálnym lídrom v oblasti komerčných realitných služieb s 15 000 odborníkmi operujúcimi v 68 krajinách. Profesionáli Colliers poskytujú po celom svete široké spektrum služieb pre užívateľov a vlastníkov nehnuteľností, ako aj pre investorov.Výsledky prieskumu trhu komerčných nehnuteľností za 1. polrok 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies