Trh priemyselných a skladových priestorov ožíva

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 13:07 • 2 min
Trh priemyselných a skladových priestorov ožíva

Trh priemyselných a skladových priestorov ožíva

slovakia

left justify in out

Trh priemyselných a skladových priestorov v SR, ktorý po 1. štvrťroku 2010 nezaznamenal žiadne prenájmy, teraz ožíva. Viacero transakcií v tomto segmente sa uzatvorilo ku koncu 1. polroka a trend bude pokračovať aj v najbližších mesiacoch.
      Prieskum, ktorý uskutočnila slovenská pobočka medzinárodnej realitnej konzultantskej spoločnosti Colliers International (CI), ukázal, že "v existujúcich logistických priestoroch sa v 2. štvrťroku prenajalo 24.850 štvorcových metov (m2)".
      Mesačná požadovaná cena za prenájom logistických priestorov v 1. polroku je podľa prieskumu od 3,6 do 4,2 eur/m2, v prípade prenájmu flexibilných logistických priestorov od 5,0 do 6,5 eur/m2. Výrobnú halu možno prenajať za cenu od 3,58 do 4,50 eur/m2/mesiac. "Developéri držia stabilné ceny. K základnému nájmu ponúkajú nájomníkom niekoľkomesačné obdobie neplatenia nájmu alebo príspevok na úpravu skladového priestoru podľa vlastných potrieb," uviedol vedúci divízie industriálnych nehnuteľností CI Martin Varačka.
      Celková rozloha priemyselných a skladových priestorov najvyššieho štandardu (A) v SR dosiahla viac ako milión m2. Z tejto ponuky sa najviac nachádza v Bratislavskom kraji 69,2 % a Trnavskom kraji 21,6 %. Zvyšok je rozdelený medzi Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj, pričom logistické priestory typu A sa v ostatných regiónoch SR nenachádzajú.
      Developérom s najväčším podielom na celkovej ploche priemyselných a skladových priestorov v SR je spoločnosť ProLogis (38 %). Disponuje skladmi s rozlohou 384.000 m2. Na ďalších priečkach sú HB Reavis a AIG Lincoln, avšak podiel ostatných developérov na celkovej ponuke trhu je pod 10 %.
      "Miera neobsadenosti týchto priestorov dosiahla ku koncu 1. polroka 8,2 %. Celková rozloha neobsadených priestorov predstavuje 81.900 m2." Najvyššia neobsadenosť je v Bratislavskom kraji (71,4 %) a pod 20 % v Trenčianskom a Trnavskom kraji.
      Najrozsiahlejšou ponukou voľných priestorov disponuje developér AIG Lincoln (35,9 %). Ostatní hráči trhu GoAsset, ProLogis a Point Park Properties majú nižšiu mieru neobsadenosti a pod 10-% hranicu sa dostali developéri Karimpol a VGP. Z celého objemu transakcií ich najviac v 2. štvrťroku 2010 nahlásil Bratislavský kraj (86,5 %).
      Znižujúca sa miera neobsadenosti existujúcich priestorov bude podľa odhadov Varačku stimulovať dopyt po výstavbe nových priemyselných a skladových objektov. Nájomné v novopostavených budovách sa bude mierne zvyšovať. Podľa neho "teraz neobsadené priestory budú prenajaté do polovice roka 2011, najneskôr do konca roka 2011".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies