Trh použitých smartfónov v roku 2017 dosiahne 120 mil. kusov

NETKY.SK • 23 Február 2015, 11:54 • 2 min
Trh použitých smartfónov v roku 2017 dosiahne 120 mil. kusov

BRATISLAVA - Veľkosť trhu s použitými smartfónmi dosiahne v roku 2017 celosvetovo 120 miliónov kusov.

slovakia

left justify in out

Predpokladá to analytická spoločnosť Gartner. Z prieskumu, ktorý uskutočnila firma v minulom roku medzi 5 600 americkými a nemeckými spotrebiteľmi vyplýva, že 60 % z nich kupuje nový smartfón pre nové funkcie alebo len preto, že chcú novinku. "Vďaka tomuto fenoménu porastie veľkosť trhu s použitými "repasovanými" inteligentnými telefónmi z 56 miliónov v roku 2014 na 120 miliónov kusov v roku 2017," konštatoval Gartner. Spomínaný nárast predstavuje veľkoobchodnú hodnotu zhruba 14 miliárd amerických dolárov (USD).


"Zákazníci na vyspelých trhoch menia svoje smartfóny za nové každých 18 až 20 mesiacov preto sa vynára otázka, čo sa stane so starými?" komentuje trend vedúca výskumu a analytička spoločnosti Gartner Meike Escherichová. V oficiálnych programoch na recykláciu inteligentných telefónov skončí asi len 7 % zariadení, 64 % sa dostane do "druhej ruky", jedna tretina z nich je darovaná a dve tretiny sú predané ďalej.


Vzhľadom k tomu, že celé dve tretiny vymenených smartfónov sa ďalej používajú, budú sa podľa spoločnosti Gartner obchodníci aj trh stále viac orientovať na zariadenia z druhej ruky. "V USA a západnej Európe je v tomto roku hodnota spomínaného trhu odhadovaná na 3 miliardy amerických dolárov, do roku 2017 vzrastie zhruba na 5 miliárd," uviedla analytická firma.


"Podiel použitých telefónov, ktoré sa ďalej predávajú súkromne, pritom rastie a možno predpokladať, že o ne začnú súperiť tak operátori, ako firmy venujúce sa repasovaniu," predpokladá Eschereichová. Výsledky prieskumu podľa nej naznačujú, že v USA a Nemecku sa priamo predá 41 % použitých smartfónov. "Predovšetkým užívatelia, ktorí samí seba označujú za technologických nadšencov by mali byť cieľom kampaní, ktoré ich presvedčia, aby svoje telefóny nepredávali do druhej ruky, ale ponúkli ich na výkup ako protihodnotu," poznamenala Eschereichová. Táto skupina by mala podľa nej zaujímať predovšetkým výrobcov hardwéru, pretože vykúpené zariadenia môžu poskytnúť distribútorom súčiastky nevyhnutné pre záručné výmeny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona