Trh doživotných penzií podľa Chrena potrebuje konkurenciu

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 11:39 • 2 min
Trh doživotných penzií podľa Chrena potrebuje konkurenciu

BRATISLAVA - Pri vyplácaní doživotných dôchodkov z druhého penzijného piliera bude podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena dôležité, aby doživotné penzie ponúkalo čo najviac životných poisťovní.

slovakia

left justify in out

"Ak nepríde na trh dostatok poisťovní, nebude medzi nimi konkurencia," povedal dnes v parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. V prípade, že by doživotné penzie začala ponúkať jedna alebo dve poisťovne, bude podľa neho zákon "obrovským zlyhaním". Upozornil na to, že na Slovensku vznikne nový trh tzv. doživotných anuít a v budúcom roku by malo penziu z druhého piliera začať dostávať len asi tritisíc sporiteľov, ktorí si na penziu sporili desať rokov a menej. "Zaveďme klasický programový výber o štyri až päť rokov, keď bude anuitný trh fungovať," povedal Chren. 

 

Opozičný poslanec ocenil to, že možnosť výberu časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a dostávali by penziu výlučne zo štátneho, priebežného piliera. Druhou podmienkou bude to, aby súčet ich doživotných dôchodkov z prvého a druhého piliera bol vyšší ako fiktívny starobný dôchodok z prvého piliera pre osobu, ktorá získala 42 rokov dôchodkového poistenia a zarábala počas života v priemere 1,25-násobok priemernej mzdy na Slovensku. "Podarilo sa nám vyjednať dobrý model," uviedol Chren. Pôjde totiž podľa neho o ľudí s vyšším príjmom, ktorí v prvom pilieri solidarizujú s osobami s nízkym príjmom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona