Trezor, ktrorý zabil palestínskeho veľvyslanca nikto neotváral 20 rokov!

NETKY.SK • 2 Január 2014, 09:58 • 2 min
Trezor, ktrorý zabil palestínskeho veľvyslanca nikto neotváral 20 rokov!

PRAHA - Trezor, ktorý na Nový rok vybuchol v byte palestínskeho veľvyslanca v Prahe, mal najmenej dvadsať rokov a nikto sa ho za tú dobu nedotkol.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to palestínsky minister zahraničia Rijád Málikí, ktorého cituje agentúra AP. Česká polícia sa teraz bude palestínskej strany pýtať, prečo mala vo svojej budove výbušniny, uvádza spravodajský portál iDNES.cz.
Za smrť palestínskeho veľvyslanca Džamála Muhammada Džamála môže podľa českej polície zabezpečovací systém trezoru, ktorý bol jeho súčasťou. Trezor bol pri výbuchu silne poškodený, polícia preto pokračuje vo vyšetrovaní. 

Podľa ministra Málikího sa roky nachádzal na starom palestínskom veľvyslanectve v Prahe a potom bol premiestnený do nových objektov. "Trezor stál nepovšimnutý v starom veľvyslanectve. Nikto sa ho nedotkol dvadsať, dvadsaťpäť rokov," povedal Málikí. Podľa jeho slov sa až terajší veľvyslanec rozhodol, že trezor otvorí. AP zároveň poznamenala, že nie je jasné, ako mohol minister vedieť, že trezoru sa vyše dvadsať rokov nikto nedotkol, ani to, prečo by sejf mal obsahovať výbušninu. Trezor zrejme používali palestínske organizácie v 80. rokoch. Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) mala v tej dobe s východným blokom veľmi úzke vzťahy, napísal na internete izraelský denník Haaretz. 

Veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál býval v novej budove len dva dni. V stredu bol so ženou doma sám, pretože bol sviatok. Záchranári po výbuchu ženu odviezli do nemocnice pre šok, popoludní ju však prepustili. Bezpečnostný expert Andor Šándor pre iDNES.cz povedal, že zabezpečovací systém použitý v trezore je v Česku nelegálny. Džamál bol veľvyslancom v ČR od októbra 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies