Tretine producentov ropy hrozí bankrot, tvrdí Deloitte

NETKY.SK • 16 Február 2016, 10:58 • 2 min
Tretine producentov ropy hrozí bankrot, tvrdí Deloitte

HOUSTON - Zhruba tretina producentov ropy sa v dôsledku prepadu cien na komoditných trhoch nachádza v riziku platobnej neschopnosti. Informovala o tom v utorok konzultačná spoločnosť Deloitte na základe výsledkov globálneho prieskumu, ktorý sa zameral na viac ako 500 verejne obchodovaných firiem pôsobiacich v oblasti ťažby a spracovania ropy a zemného plynu. Zhruba 175 firiem v riziku platobnej neschopnosti podľa Deloitte nahromadilo dlhy v celkovej výške presahujúcej 150 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Vysoké kapitálové náklady a miera zadlženia ohrozujú najmä producentov, kým v prípade servisných firiem, ktoré dodávajú ropnému priemyslu ťažobné zariadenia a zamestnancov, je riziko bankrotu nižšie, tvrdí Deloitte.


Od polovice roka 2014 ceny ropy klesli o viac ako 70 %. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) produkuje na rekordnej úrovni, nakoľko dúfa, že nižšie ceny nakoniec donútia producentov ropy s vyššími nákladmi, ako napríklad firmy ťažiace bridlicovú ropu v USA, aby odišli z trhu. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za referenčnú pre svetové trhy, sa v utorok obchodovala na úrovni 35,26 USD za barel. V polovici roka 2014 pritom dosahovala zhruba 115 USD za barel.

(1 EUR = 1,118 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona