Tretina Slovákov by si nepožičala peniaze od spoločnosti bez licencie

NETKY.SK • 26 November 2014, 11:19 • 2 min
Tretina Slovákov by si nepožičala peniaze od spoločnosti bez licencie

BRATISLAVA - Určenie úrokového stropu a zmeny v exekúciách sú legislatívne zmeny na ochranu spotrebiteľa, ktoré Slováci v kontexte ich príprav a realizácie zaznamenali najčastejšie. Polovica opýtaných v tomto smere necíti žiadnu zmenu. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu, ktorý v októbri pre Provident Financial realizovala agentúra FOCUS.

slovakia

left justify in out

Prieskum tiež ukázal, že ak sa Slováci rozhodujú pre pôžičku, u viac ako tretiny zaváži výška úroku (34 %) a peniaze by odmietli vtedy, ak by nevedeli, koľko za pôžičku celkovo zaplatia (75 %). Za najrizikovejšiu pri pôžičke respondenti označili požiadavku nehnuteľnosti ako zábezpeky. Takmer tretina by pôžičku odmietla, ak by spoločnosť nebola v registri Národnej banky Slovenska (NBS). Rozhoduje úrok a odrádza zábezpeka nehnuteľnosťou.
      

„Zaujímavým zistením bolo, že ak sa ľudia rozhodujú pre pôžičku, u viac ako tretiny zaváži výška úroku (34 %) a peniaze by odmietli vtedy, ak by nevedeli, koľko za pôžičku celkovo zaplatia (75 %). To svedčí o tom, že cena je pre spotrebiteľa tým kľúčovým parametrom aj pri pôžičkách,“ konštatoval Marián Kolembus, manažér úverových rizík z Provident Financial. Podľa neho je prirodzené, že za najrizikovejšiu praktiku pri pôžičke (60 %) respondenti označili požiadavku nehnuteľnosti ako zábezpeky. Strecha nad hlavou stále ostáva istotou pre rodiny, domov a zázemie.
      

Najčastejšie zaznamenanými legislatívnymi zmenami na ochranu spotrebiteľa sú určenie úrokového stropu (14 %) a zmeny v exekúciách (11 %). Menej ako 10 % respondentov zaznamenalo väčšie písmo v zmluvách, zákaz poskytovania pôžičky „na ruku“ (v hotovosti) či zmeny vo vymáhaní pohľadávok. Až polovica opýtaných (50 %) nepostrehla v tomto smere žiadny pohyb. Len 7 % Slovákov deklarovalo, že ich finančná inštitúcia o legislatívnych zmenách informovala, najčastejšie pri návšteve pobočky banky, prípadne nebankovky, listom, mailom alebo sms správou. 
      

Prieskum tiež ukázal, že takmer štvrtina opýtaných v súčasnosti má nejakú zmluvu o pôžičke, pričom 8 % z nich si myslí, že ich zmluva je v súlade s novou legislatívou. Takých, ktorí sú presvedčení o opaku, sú 3 %. Ďalších 13 % nevie, či ich zmluva spĺňa náležitosti novej legislatívy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona