Tretina Nemcov si želá opätovné zavedenie brannej povinnosti

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 09:16 • 2 min
Tretina Nemcov si želá opätovné zavedenie brannej povinnosti

BERLÍN - Až jedna tretina Nemcov si kvôli vzrastajúcim bezpečnostným hrozbám želá opätovné zavedenie brannej povinnosti. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý pre agentúru DPA vypracoval inštitút YouGov.

slovakia

left justify in out

Približne 36 percent oslovených uviedlo, že by sa radi vrátili k povinnej vojenskej službe, ktorú v Nemecku dočasne zrušili pred piatimi rokmi. Proti jej zavedeniu sa, naopak, vyslovilo len o čosi menej než polovica respondentov prieskumu, presnejšie 49 percent. Asi 15 percent oslovených na takúto otázku odpovedať odmietlo.

 

Prieskum realizoval inštitút YouGov v čase od 24. do 27. júna na vzorke 2054 Nemcov vo veku 18 a viac rokov.

 

Brannú povinnosť, ktorá v Nemecku fungovala 55 rokov, pozastavila tamojšia vláda 1. júla 2011, keďže pre ňu vtedy nevidela už nijaké opodstatnenie. Povinná vojská služba je však aj naďalej zakotvená v nemeckej ústave, čo znamená, že by ju v prípade potreby mohla vláda ľahko obnoviť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies