Tretina kandidátov na primátorov bola transparentná

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 12:30 • 2 min
Tretina kandidátov na primátorov bola transparentná

BRATISLAVA – Tretina kandidátov na primátorov krajských miest dobrovoľne uplatnila vo vlaňajších komunálnych voľbách princípy transparentnosti. Vyplýva to zo zistenia Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý sa zaoberal financovaním kampaní.

slovakia

left justify in out

Spomedzi 69 kandidátov otvorili transparentné účty 14 z nich. Po voľbách dobrovoľne zverejnili svoje výdavky na kampaň ďalší traja kandidáti. Ďalší šiesti poskytli na požiadanie podrobnejší rozpis výdavkov na kampaň. Celkovo teda údaje v istej miere poskytlo 23 kandidátov zo 69. „Tretina v nejakej podobe pristala, že bude uplatňovať princíp transparentnosti. Považujem to za celkom slušný výsledok,“ povedal dnes na tlačovej besede Grigorij Mesežnikov z IVO.


IVO tiež zistil, že traja relevantní kandidáti, ktorí sa umiestnili v prvej trojici v príslušnom meste, neposkytli žiadne údaje o svojich volebných výdavkoch. Boli to Ján Slota (Žilina), Richard Raši (Košice) a Bystrík Stanko (Trnava). „Sú to majstri netransparentnosti,“ poznamenal Mesežnikov.


Neziskovka tiež zostavila rebríček vynaložených výdavkov. Na jeho vrchole je Milan Ftáčnik, ktorý dal na kampaň v Bratislave 218,8-tisíca eur, Ivo Nesrovnal investoval do kampane 214-tisíc eur, Milan Kňažko 148,5 tisíca eur. Nasleduje Robert Kašša zo Žiliny (60-tisíc eur), košický kandidát Rudolf Bauer vynaložil na kampaň 51-tisíc eur.


IVO tiež spravil prepočet vynaložených peňazí na počet odovzdaných hlasov pre zvolených primátorov. Najvyššiu „cenu hlasu“ dosiahol nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorého stál jeden voličský hlas 4,23 eura. Trnavského primátora Bročku vyšiel hlas 2,15 eura, Igor Choma v Žiline investoval do jedného hlasu 4,04 eura. Cena hlasu pre trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka bola 2,17 eura, Jozef Dvonč v Nitre minul na hlas 2,70 eura. Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko mal cenu hlasu na úrovni 2,57 eura, IVO však v jeho prípade nemohol pri výpočte započítať financie poskytnuté stranou Smer-SD. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vynaložila na jeden hlas 2,52 eura. Cenu hlasu u košického primátora Richarda Rašiho IVO nezistil, keďže nemal k dispozícii údaje o výdavkoch.
IVO robil monitoring financovania kampane vo voľbách primátorov krajských miest. Ide o projekt Transparentnosť volieb miestnych samospráv v strednej a východnej Európe, do ktorého sú zapojené aj neziskovky v Poľsku a Slovinsku. „Súčasťou monitoringu bol aj rozhovor s kandidátom, respektíve s človekom zodpovedným za kampaň,“ vysvetlil Mesežnikov.


Šéf IVO Mesežnikov pripomenul, že u nás neexistuje regulácia financovania volebnej kampane pri komunálnych voľbách, aj keď bol zákon za posledných 25 rokov novelizovaný 15-krát. Zmení sa to až novým zákonom, ktorý je už schválený, ale ešte nie je účinný. Nová legislatíva už počíta s limitmi aj pri komunálnych voľbách, napríklad pre politickú stranu bude horná hranica výdavkov na kampane pol milióna eur. Kandidáti v hlavnom meste a Košiciach sa budú musieť zmestiť do 250-tisíc eur. Kandidáti na primátorov vo veľkých mestách nad 60-tisíc obyvateľov budú mať limit stotisíc eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies