Tretia zbraňová amnestia je spracovaná takmer na 82 percent

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 14:25 • 2 min
Tretia zbraňová amnestia je spracovaná takmer na 82 percent

BRATISLAVA - Tretia zbraňová amnestia je v súčasnosti spracovaná takmer na 82 percent.

slovakia

left justify in out

"K dnešnému dňu je amnestia spracovaná na 81,4 percenta. Doteraz ani pri jednej z preskúmaných zbraní nebolo zistené spáchanie trestného činu," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Kirinovičová.

 

Platí aj naďalej informácia o počte expertov na balistiku, ktorí sa venujú skúmaniu odovzdaných zbraní a streliva, a to je 12 príslušníkov.

 

Tak ako v minulosti pri predchádzajúcich dvoch amnestiách primárne je na oddelení balistiky riešená znalecká a expertízna činnosť v rámci objasňovania trestnej činnosti a trestného konania, až potom prichádzajú na rad prípady v rámci zbraňovej amnestie.

 

V rámci poslednej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň 2015, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach dovedna 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva. Uviedli to na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave začiatkom júna 2015 podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

 

"Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovensku približne 11.000 zbraní. To je veľmi dôležité. Najviac - 453 zbraní - bolo odovzdaných v Žilinskom kraji, najmenej - 214 - v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent," zdôraznil vtedy Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá však podľa jeho slov najbližší rok-dva vyhlásená nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona