Tretia zbraňová amnestia dostala na ústavnoprávnom výbore zelenú

NETKY.SK • 7 Október 2014, 10:13 • 2 min
Tretia zbraňová amnestia dostala na ústavnoprávnom výbore zelenú

BRATISLAVA - Zníženie počtu nelegálne držaných zbraní a streliva je cieľom tretej zbraňovej amnestie, ktorú má od 1. decembra zabezpečiť novela zákona o strelných zbraniach a strelive. Právnu normu dnes jednohlasne odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili ju schváliť aj v pléne.

slovakia

left justify in out

Po vyhlásení amnestie sa má zmenšiť riziko, že sa týmito strelnými zbraňami bude páchať trestná činnosť. Vďaka amnestii môžu byť tiež identifikované zbrane, ktoré mohli byť použité v súvislosti s páchaním trestnej činnosti.

 

Zánik trestnosti činu nedovoleného ozbrojovania by mal platiť od 1. decembra 2014 do 31. mája 2015. Počas tohto polroka budú môcť občania beztrestne odovzdať nelegálne držané zbrane na policajných oddeleniach, ktoré budú následne podrobené balistickému skúmaniu. Ľudia si budú môcť v zákonom stanovenej lehote zbraň zlegalizovať. Ak tak neurobia, zbraň prepadne v prospech štátu.

 

Podľa nedávneho vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) doterajšie zbraňové amnestie pomohli znížiť kriminalitu páchanú so strelnou zbraňou o polovicu. Konkrétne zo 440 takýchto skutkov v roku 2004 na 214 v roku 2013.

 

Prvá zbraňová amnestia sa uskutočnila v rokoch 2005 a 2006 a trvala 12 mesiacov. Občania vtedy odovzdali 3463 nelegálne držaných zbraní. Počas druhého kola amnestie, ktoré sa skončilo v júni 2010 a trvalo sedem mesiacov, občania priniesli 4367 zbraní. Kaliňák očakáva, že teraz by sa celkové číslo mohlo zaokrúhliť na 10.000.
 

Vedúci oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Ján Zemeník odhadol, že počas tretej zbraňovej amnestie by Slováci mohli odovzdať od 2000 do 5000 zbraní a desiatky tisíc kusov streliva.

 

O väčšinu z odovzdaných zbraní v rámci amnestií mali záujem pôvodní majitelia, ktorí si ich nechávali zaevidovať alebo znehodnotiť a upraviť na zbrane expanzné alebo ich predali. Len malá časť z odovzdaných zbraní pripadla štátu. Napríklad v prvom kole pripadlo SR 259 zbraní a v druhom 372 zbraní. Najviac zbraní v rámci prvej aj druhej amnestie odovzdali občania v Bratislavskom kraji a to 665 a 867.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona