Tretia stavba obchvatu Galanty stála takmer 23 miliónov eur

NETKY.SK • 26 Január 2016, 14:06 • 2 min
Tretia stavba obchvatu Galanty stála takmer 23 miliónov eur

BRATISLAVA - Náklady na tretiu stavbu obchvatu Galanty na ceste prvej triedy I/75 za vyše tri roky dosiahli 22,889 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty.

slovakia

left justify in out

Je to o 1,537 mil. eur viac oproti pôvodnej zmluvnej cene 21,353 mil. eur vrátane dane. Slovenská správa ciest (SSC) ako investor v informácii o splnení zmluvy zdôvodnila zvýšené náklady napríklad rozšírením rozsahu výrubu stromov podľa projektovej dokumentácie, zväčšeným rozsahom prác na archeologickom výskume pre odkrytie početných nálezov a tiež hrubšou vrstvou odstránenia ornice. Cenu stavby ovplyvnili aj úprava hĺbky základu pod železobetónovými prefabrikátmi ako ochrana vysokotlakového plynovodu, ako aj osadenie oceľových chráničiek a predĺženie plynových potrubných vedení.


Zhotoviteľom tretej stavby obchvatu Galanty bola spoločnosť Strabag, s. r. o. Cestári oznámili, že zmluva trvala 38 mesiacov, teda tri roky a dva mesiace. Zmluva o dielo bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv v júli 2012 a tri dodatky k nej boli uzavreté v rokoch 2014 a 2015. Realizácia prác mala podľa zmluvy trvať 780 dní (26 mesiacov) od ich začatia po odovzdaní staveniska (do tridsať dní od účinnosti zmluvy). Dokumentácie na stavebné povolenie a ponuku vyhotovila a autorský dozor zabezpečovala spoločnosť Dopravoprojekt, a.s.


Tretia, najťažšia, stavba obchvatu Galanty bola odovzdaná do užívanie vlani 17. júna. Výstavba celého obchvatu Galanty v dĺžke 10,5 kilometra stála 42 mil. eur, pričom 85 percent oprávnených nákladov poskytla Európska únia. Výstavba prvej etapy obchvatu sa začala v novembri 2007 a druhej v auguste 2011. Zhotoviteľom prvej etapy obchvatu bol Váhostav - SK, a.s., druhej a tretej Strabag. Centrom Galanty prechádzalo denne približne šestnásťtisíc vozidiel a výstavba južného obchvatu mala prispieť k výraznému zníženiu tohto počtu.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies