Tretia najsilnejšia v Nemecku je protiimigrantská strana AfD

NETKY.SK • 24 Január 2016, 16:55 • 2 min
Tretia najsilnejšia v Nemecku je protiimigrantská strana AfD

BERLÍN — Protiimigrantsky zameraná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa teší čoraz väčšej priazni voličov a v najnovších prieskumoch verejnej mienky poskočila už na tretie miesto za koaličných kresťanských (CDU) a sociálnych demokratov (SPD).

slovakia

left justify in out

V prieskume Sonntagstrend, ktorý každý týždeň uskutočňuje inštitút Emnid pre nedeľník Bild am Sonntag, získala AfD prvýkrát desať percent hlasov, o jeden percentuálny bod viac ako pred týždňom. Stranu podľa tohto prieskumu konaného medzi 14. a 20. januárom na vzorke 1875 osôb, podporujú takmer výhradne muži.

 

CDU, ktorá na spolkovej úrovni pôsobí spolu s Kresťanskociálnou úniou (CSU), skončila v prieskume Sonntagstrend napriek dvojpercentnej strate prvá so ziskom 36 percent hlasov. Jednopercentnú stratu a zisk 25 percent hlasov má na svojom konte SPD.

 

Aj v nedávnom Politickom barometri televízie ZDF sa AfD podarilo dosiahnuť 11 percent hlasov a predbehnúť tak zelených. V prieskume Deutschlandtrend televízie ARD z polovice januára si AfD polepšila o jeden percentuálny bod (získala desať percent) a ocitla sa na rovnakej úrovni ako zelení.

 

Napriek tomuto trendu sa až 68 percent respondentov domnieva, že AfD je len dočasný fenomén. Odborníci pripisujú momentálnu popularitu pravicových konzervatívcov hlavne utečeneckej kríze.

 

V ostatnom čase sa dostali do titulkov ohľadom vylúčenia svojich predstaviteľov z televíznych duelov pred voľbami, ktoré sa budú 13. marca konať v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a Sasku-Anhaltsku. Väčšina opýtaných (53 percent) je však za to, aby sa diskusií zúčastnili, 34 percent je proti. Z prieskumov vyplýva, že AfD sa dostane do parlamentov vo všetkých troch spolkových krajinách.

 

AfD, ktorá vznikla v roku 2013 z opozície voči mene euro, sa neskôr zamerala na migrantov, pričom podporuje prísnejšie pravidlá ich prijímania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona