Tretí týždeň schôdze bude v znamení opozičných návrhov

NETKY.SK • 6 December 2016, 09:03 • 2 min
Tretí týždeň schôdze bude v znamení opozičných návrhov

BRATISLAVA - Schválením novely zákona o miestnom poplatku za rozvoj by sa poplatok nemusel týkať zatepľovania a rekonštrukčných prác súvisiacich s údržbou budov.

slovakia

left justify in out

Deviaty deň jedenástej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky dnes o deviatej hodine otvoria zákonodarcovia rokovaním o návrhu novely zákona o miestnom poplatku za rozvoj z dielne koaličných poslancov za Most-Híd, ktorý je v druhom čítaní. Poslanci za Most-Híd v predloženom návrhu doplnili stavby, ktoré napriek nevyhnutnosti stavebného povolenia na ich realizáciu nepodliehajú poplatku za rozvoj. Ide podľa nich najmä o stavebné činnosti týkajúce sa rekonštrukcie obvodového plášťa stavby, najmä zateplenia bytových domov, a stavebné činnosti súvisiace s údržbou stavby. Podmienkou je, aby pri týchto stavebných úpravách, ktoré priamo súvisia s obnovou bytových domov, ako aj iných stavieb, neboli zároveň zmenené ich podlahové plochy.

 

Navrhovaná účinnosť novely zákona po schválení je 1. január 2017. Súčasný zákon o miestnom poplatku za rozvoj určuje poplatkovú povinnosť za každé vydané právoplatné stavebné povolenie. Stavebný zákon však určuje len procesné podmienky vydávania stavebných povolení. O prijatí novely zákona by mali poslanci hlasovať v utorok 6. decembra. Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál privítal podporu zákona zo strany poslancov. „Som rád, že zákon má šancu byť prijatý, keďže jeho súčasná podoba nie je dobrá,“ povedal. Ak by zákon podľa neho zostal v nezmenenej podobe, mohol by poplatok za rozvoj pri maximálnej sadzbe za zateplenie bežného trojizbového panelového bytu byť až 2,5 tis. eur. Primátor mesta Žiar nad Hronom a poslanec Peter Antal potvrdil, že na komunálnej úrovni predstavovali niektoré ustanovenia tohto zákona problém. „Preto sme sa rozhodli jednoznačne vyňať z poplatku stavebné úpravy, ktoré priamo súvisia s obnovou bytových domov ako aj iných stavieb a zároveň nedochádza k zmene úhrnu ich podlahových plôch," uviedol.

 

Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) v rámci rozpravy označili návrh novely spomínaného zákona od poslancov za Most-Híd za byrokratickú záťaž. Zákon o miestnom poplatku za rozvoj podľa predkladateľov by bol zlý, ak by obciam prísne prikazoval vyberať poplatky od investorov za novú výstavbu. Poslancovi Miroslavovi Ivanovi (SaS) prekážalo, že poplatok sa má platiť už v čase vydania stavebného povolenia, teda, keď sa ešte ani nezačali stavebné práce a k žiadnej záťaži územia ešte nedošlo. Ivan je presvedčený, že mestá a obce majú už dnes dostatok nástrojov, ktorými môžu regulovať dynamiku novej výstavby v ich intravilánoch. Konkrétne im to má umožňovať zákon o miestnych daniach či cestný zákon.

 

Konfederácia odborových zväzov, Zväz stavebných podnikateľov a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení nedávno kritizovali zákon o miestnom poplatku za rozvoj. Právna úprava podľa nich negatívne ovplyvní zamestnanosť, mobilitu pracovnej sily a schopnosť podnikov investovať. Nový zákon umožní mestám a obciam všeobecným záväzným nariadením (VZN) stanoviť poplatok za rozvoj v rozmedzí 10 až 35 eur za štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti. Poplatok za rozvoj budú platiť fyzické osoby a firmy jednorazovo za stavbu na území obce podľa právoplatného stavebného povolenia. Prvé návrhy VZN obcí podľa odborárov a zástupcov podnikateľov svedčia o tom, že vyrubený poplatok bude dosahovať najvyššiu zákonom povolenú sumu, alebo sumu veľmi blízku hornej hranici.

 

Keďže vo štvrtok minulý týždeň poslanci o prerokovaných zákonoch nehlasovali, dnes ich čaká opäť rozhodovanie o viacerých témach. Hlasovať budú o prerokovanom návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktorý počas októbrovej schôdze poslanci schválili, avšak prezident Andrej Kiska im ho nepodpísaný vrátil. Na opätovné schválenie treba 76 poslaneckých hlasov. Za zákon budú hlasovať koaliční poslanci, podľa ktorých je novela v poriadku. Okrem toho odhlasujú posunutie do druhého čítania návrhov noviel Ústavy SR z dielne koalície. Ich cieľom je predovšetkým to, aby komunálne voľby a voľby do vyšších územných celkov boli v roku 2022 zlúčené do jedného dňa.

 

Zákonodarcovia prerokujú aj poslanecký návrh z SaS, ktorým navrhujú zmeniť podmienky poskytovania príspevku na opatrovanie. Do parlamentu predložili návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP), podľa ktorého by sa príspevok na opatrovanie neznižoval za dni, počas ktorých bola osoba s ŤZP v zdravotníckom zariadení dlhšie ako 30 dní. Podmienkou by však bolo to, že zdravotnícke zariadenie vydá písomné potvrdenie, že poberateľ príspevku počas celého pobytu v tomto zdravotníckom zariadení opatroval fyzickú osobu s ŤZP.

 

Opoziční poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie OĽaNO-NOVA navrhujú zmenu zákona, ktorou by sa rozšírila možnosť predčasnej voľby poštou zo zahraničia. Poslanci Martin Klus, Milan Laurenčík, Juraj Droba a Jozef Viskupič návrhom novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva žiadajú umožniť oprávnenými voličom voliť poštou aj pri voľbách do samosprávy obcí, v prvom kole krajských volieb, prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky a tiež vo voľbách poslancov Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies