Tretí najlepší hráč Slovenska v 20. storočí Dobiaš oslavuje sedemdesiatku

NETKY.SK • 18 December 2017, 14:45 • 2 min
Tretí najlepší hráč Slovenska v 20. storočí Dobiaš oslavuje sedemdesiatku

BRATISLAVA - Ikona československého, slovenského a trnavského futbalu Spartaka Karol Dobiaš v pondelok oslavuje životné jubileum sedemdesiat rokov. Bývalý pravý obranca či stredopoliar sa do dejín zapísal gólom na 2:0 proti Nemeckej spolkovej republike v belehradskom finále na majstrovstvách Európy 1976. V ankete o najlepšieho slovenského futbalistu 20. storočia obsadil tretie miesto za Jánom Popluhárom a Jozefom Adamcom. Bol súčasťou prvej jedenástky osobností, ktorú uviedli do Siene slávy slovenského futbalu.

slovakia

left justify in out

Hráčsku kariéru spojil najmä so spomenutou Trnavou, za ktorú nastúpil na dovedna 277 zápasov a strelil 19 gólov. Získal s ňou všetkých doterajších päť klubových titulov (1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973), trikrát sa tešil so zisku Československého pohára a je dvojnásobný držiteľ ocenenia pre najlepšieho futbalistu Československa (1970 a 1971). V roku 1969 zažil so Spartakom pamätné semifinále Pohára európskych majstrov proti Ajaxu Amsterdam.

 

"V prvom zápase sme nastúpili v Amsterdame. Duel nevyšiel brankárovi Gerykovi - prehrali sme 0:3. V odvete doma to bola iná káva. Zrodilo sa naše suverénne víťazstvo 2:0. Bol to jeden z mojich najlepších zápasov kariéry, na pravej strane som jazdil hore-dole, hralo sa mi naozaj dobre. Bol to smolný duel, ale napriek tomu jeden z najlepších. Boli sme blízko finále, iba krok od futbalového neba," zaspomínal si Dobiaš prezývaný "Patino" pre oficiálny web SFZ. V rámci domácej súťaže si obliekal aj dres Bohemiansu Praha. Pôsobil aj v Belgicku - Lokerene a Gente.

Súčasťou reprezentácie bol takmer 13 rokov. Odohral celkovo 67 zápasov, v ktorých strelil šesť gólov, vrátane spomenutého finálového zásahu na ME 1976. "Osemnásť rokov som hral vrcholovo futbal. Na bránku som nikdy ľavačkou nevystrelil. Ani v priateľskom zápase, ani v ligovom, ani v medzištátnom, jednoducho v žiadnom. Dokonca ani na tréningu som nikdy nestrieľal ľavou - len vo finále v Belehrade. Beckenbauer odhlavičkoval center a ja som si loptu musel prebrať pravou a vystreliť v danej chvíli ľavou. Ja, ktorý som dával prihrávky, sklzy, pasy a prihrával iba pravou, som dal nohou, ktorú som mal na podopieranie gól vo finále ME! Dajte to do Guinnessovej knihy rekordov, nič také sa už nezopakuje," s úsmevom poznamenal Dobiaš.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies