Tretí mochovecký jadrový blok je dostavaný na 90 %, oživili mozog elektrárne

NETKY.SK • 3 November 2015, 15:05 • 2 min
Tretí mochovecký jadrový blok je dostavaný na 90 %, oživili mozog elektrárne

MOCHOVCE - Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) dosiahla svoj ďalší míľnik. Slovenské elektrárne (SE), ktoré dostavujú mochovecké bloky, oživili novú blokovú dozorňu na treťom bloku, ktorú tiež nazývajú mozgom elektrárne. Ako informoval na stretnutí s novinármi predseda predstavenstva Slovenských elektrární Nicola Cotugno, tretí blok tak vstupuje do fázy testovania. Tretí mochovecký blok je v súčasnosti dokončený na 90 %, projekt ako celok na 84 %.

slovakia

left justify in out

"Oživili sme mozog nového tretieho bloku elektrárne Mochovce, ktorý bude diaľkovo riadiť všetky systémy bloku. Týmto potvrdzujeme náš záväzok dostavať tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce podľa plánu,“ povedal Cotugno. Bloková dozorňa je kompletne digitalizovaná, operátori dostávajú informácie cez sieť výkonných počítačov, prostredníctvom ktorých sa vykonáva riadenie a ochrana elektrárne. „Do blokovej dozorne prichádzajú údaje zo všetkých zariadení, ktoré sa spracovávajú a upravia. Operátori tu môžu sledovať všetky parametre z elektrárne. Po spustení blokovej dozorne sa k riadiacemu systému bude postupne pripájať technológia,“ povedal manažér dostavby tretieho a štvrtého bloku elektrárne Mochovce Jozef Kurek.

 

Systém dokáže spracovať 37.000 signálov, ktoré prichádzajú z vyše 4000 prístrojov rozmiestnených v elektrárni a pripojených k riadiacemu systému pomocou zhruba 3600 kilometrov káblov.

Spolu s blokovou dozorňou je pripravená aj núdzová dozorňa. Kvôli spoločným zariadeniam tretieho a štvrtého bloku elektrárne, vrátane čistiacej stanice odpadových vôd, dnes bola oživená aj spoločná bloková dozorňa tohto dvojbloku elektrárne. Spusteniu blokovej dozorne predchádzalo oživenie celého reťazca elektrického napájania k prevádzkovému riadiacemu systému z vonkajšieho 110 kV vedenia a strednonapäťového a nízkonapäťového rozvodu k 24 V elektrickému napájaniu.

 

Cotugno počas dnešného oživenia blokovej dozorne potvrdil, že koncom októbra, resp. začiatkom novembra budúceho roka bude zariadenie uvedené do prevádzky. „Je tu veľa nových problémov, ktorým čelíme každý deň a musíme prichádzať s novými riešeniami na odstránenie týchto problémov. Reálne však hodnotíme, že pred nami je ešte rok, kým sa dostaneme do prevádzky. Môže dôjsť k istému omeškaniu, pretože nemôžeme s istotou povedať, že v budúcnosti nevyskočí žiadny problém. Ale teraz môžeme potvrdiť, že v októbri, novembri budúceho roka bude palivo v reaktore. Medzi tretím a štvrtým blokom by mal byť zhruba 12-mesačný interval, môže však byť aj kratší.“ Cotugno zároveň povedal, že Enel zostane akcionárom Slovenských elektrární až do dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. K avizovanému predaju akcií skonštatoval, že zatiaľ nebol uzavretý žiadny obchod, rokovania so záujemcami sú však v pokročilej fáze. „V tomto momente je predčasné prijímať akékoľvek závery. Môžem však potvrdiť, že zostaneme akcionármi do dostavby obidvoch blokov Mochoviec.“

 

Prvých 10 mesiacov tohto roka na projekte dostavby Mochoviec výrazne zrýchlili stavebné činnosti a zvýšil sa počet stavebných pracovníkov. Maximálny počet pracovníkov sa z 3940 v roku 2014 zvýšil o 20 % na 4800 v roku 2015, pričom doteraz sa na projekte odpracovalo približne 45 miliónov človekohodín. Z celkového počtu 110 dodávateľov na stavbe je 53 % slovenských spoločností a 10 % českých. Na stavbe pracuje zhruba 1100 subdodávateľov, z čoho 46 % je zo Slovenska, 24 % z Čiech, 10 % z Nemecka, 7 % z Talianska a zvyšok z iných štátov. Slováci tvoria celkovo 78 % pracovníkov. Odhaduje sa, že dostavba Mochoviec priamo alebo nepriamo prispieva k vytvoreniu 10.000 pracovných miest, povedal Cotugno.

 

Celkové náklady na dostavbu elektrárne predstavujú 4,63 miliardy eur. „Pracujeme na tom, aby sme optimalizovali projekt a udržali náklady tak nízko, ako sa len dá. Môžem potvrdiť, že stále sa pohybujeme v rámci rozpočtu, ktorý bol vlani schválený akcionármi,“ konštatoval Cotugno. Dostavba Mochoviec je jednou z najväčších súkromných investícií v histórii Slovenska. Výkon každého z nových blokov elektrární bude 471 MW, čo pokryje asi 13 % spotreby elektriny na Slovensku a ročne zabráni vypusteniu vyše 3,5 milióna ton emisií CO2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona