Tretí jadrový blok v Mochovciach je dostavaný na vyše 90 %

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 10:28 • 2 min
Tretí jadrový blok v Mochovciach je dostavaný na vyše 90 %

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne finišujú s dostavbou tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Kým koncom minulého roka bol spomínaný jadrový blok dostavaný na 80 %, v súčasnosti to je už na vyše 90 %.

slovakia

left justify in out

Slovenský dominantný výrobca elektriny, ktorého ovládajú taliansky Enel, štát, a do ktorého aktuálne vstupuje tretí akcionár - Energetický a průmyslový holding, chce na prelome tohto a budúceho roka začať na treťom jadrovom bloku s navážaním jadrového paliva.

 

Pokrok dosiahli elektrárne aj pri dostavbe štvrtého bloku. Ako vyplýva z informácií zverejnených Slovenskými elektrárňami, ten je v súčasnosti hotový na takmer 73 %. Koncom vlaňajška to pritom bolo na úrovni zhruba 60 %. Tento blok by mal byť uvedený do prevádzky rok potom, ako sa podarí dostavať tretí blok.


Slovenské elektrárne majú za sebou ďalší míľnik dostavby tretieho mochoveckého bloku, keď začiatkom marca uviedli do života diaľkové manipulácie z blokovej dozorne na zariadeniach napájania vlastnej spotreby. Pracovníci elektrárne tak už môžu ovládať komponenty vlastnej spotreby bloku, ako napríklad vypínače, odpojovače prostredníctvom systému kontroly a riadenia, cez počítače a zároveň získavať spätné informácie o stave komponentu. Na blokovej dozorni, ktorú energetici nazývajú mozgom elektrárne už bude mať prevádzkový personál zobrazené všetky údaje a hodnoty elektrických veličín.


Zlepšenie tempa prác na dostavbe mochoveckých blokov vidí aj Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD). Podľa dozorného orgánu v prípade, že počas neaktívnych skúšok a spúšťania sa nevyskytnú žiadne neočakávané skutočnosti závažnejšieho charakteru, prvé prifázovanie generátora v rámci energetického spúšťania tretieho bloku by mohlo byť reálne v priebehu roku 2017. ÚJD na základe aktuálneho vývoja však nevie vylúčiť, že nenastane určitý časový posun dostavby tretieho mochoveckého bloku voči termínom, ktoré boli deklarované. Existuje totiž viacero hrozieb, ktoré môžu dostavbu jadrových blokov zbrzdiť.


Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Rozpočet na dostavbu Mochoviec je zatiaľ na úrovni 4,63 mld. eur.

 

Výkon každého mochoveckého bloku bude 471 megawattov. Jeden reaktor tak pokryje 13 % spotreby elektriny na Slovensku. Ročná produkcia dokončených blokov ušetrí vyše sedem miliónov ton emisií oxidu uhličitého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies