Tresty za alkohol sú podľa dopravcov malé, chcú vodičom konfiškovať vozidlá

NETKY.SK • 12 Február 2016, 12:43 • 2 min
Tresty za alkohol sú podľa dopravcov malé, chcú vodičom konfiškovať vozidlá

BRATISLAVA - Za jazdu pod vplyvom alkoholu v množstve viac ako jedno promile by policajti mali previnilcom konfiškovať autá.

slovakia

left justify in out

Presadzuje to Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu. Ako dnes na tlačovej besede povedal zástupca agentúry František Turák, súčasné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu nepovažujú za dostatočné. "Pokuty od 300 do 1 300 euro nestačia," uviedol.

 

Podľa Turáka v prípade, že polícia bude trvať na trestaní jazdy pod vplyvom alkoholu pokutami, mali by sa zvýšiť. V prípade, že vodičovi namerajú hladinu viac ako jedno promile alkoholu po prvýkrát, mal by podľa agentúry zaplatiť od 1000 do 1 500 eur, po druhýkrát od 1 500 do 2 000 eur a po tretíkrát 3 000 eur z možnosťou doživotného zadržania vodičského preukazu.

 

"Je treba radikálne skoncovať s jazdením pod vplyvom alkoholu na Slovensku," vyhlásil Turák s tým, že inštitút konfiškácie áut za jazdu pod vplyvom alkoholu funguje napríklad v Bielorusku.


Agentúra tiež poukazuje na problematiku ohrozovania bezpečnosti cestnej premávky telefonovaním počas jazdy. "Pokuty od 50 eur v blokovom konaní a 100 eur v rámci správneho konania sú takmer smiešne," povedal Turák.

 

Agentúra podľa neho navrhuje, aby pri prvom zastavení vodiča za telefonovanie počas jazdy previnilec zaplatil pokutu 300 eur, po druhom raze 600 eur a pri treťom raze 1 000 eur s tým, že by mu zároveň na jeden rok odobrali vodičský preukaz. S týmito návrhmi sa podľa Turáka plánujú obrátiť na ministerstvo vnútra.


Podľa údajov, ktoré Agentúre pre medzinárodnú cestnú dopravu poskytol odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, zaznamenali policajti v uplynulom roku 19 679 porušení pravidiel cestnej premávky telefonovaním za volantom. Alkohol v množstve viac ako jedno promile zaznamenali u vodičov v 5 200 prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies