Trestný poriadok a Trestný zákon čakajú zmeny

NETKY.SK • 22 November 2012, 12:15 • 2 min
Trestný poriadok a Trestný zákon čakajú zmeny

Trestný poriadok a Trestný zákon čakajú zmeny - Politika Spravodlivejší Trestný zákon a účinnejší Trestný poriadok - to si dalo za cieľ ministerstvo spravodlivosti. Obe právne normy chce zásadne znovelizovať.

slovakia

left justify in out

img

Spravodlivejší Trestný zákon a účinnejší Trestný poriadok - to si dalo za cieľ ministerstvo spravodlivosti. Obe právne normy chce zásadne znovelizovať. Nové znenie zákonov by mala vypracovať komisia, ktorú dnes zriadil minister spravodlivosti Tomáš Borec. 

"Chceme, aby sudca, keď ukladá trest, mohol prihliadať na všetky okolnosti, ktoré sprevádzajú ten konkrétny čin," vysvetlil Borec. Zdôraznil, že nechce znižovať trestné sadzby u tých trestných činov proti životu a zdraviu ľudí a pripomenul, že trestanie právnických osôb stále nefunguje tak, ako sa Slovensko zaviazalo. 

"Chceme, aby obete drog mali šancu, chceme im podať pomocnú ruku," povedal Borec. Na druhej strane drogoví díleri by podľa neho mali byť tvrdo postihovaní. Pripomenul, že v súčasnosti je v legislatívnom procese novela zákona, ktorá znižuje dolnú hranicu trestnej sadzby za drogovú trestnú činnosť zo štyroch rokov na tri, aby ukladané tresty nemuseli byť nevyhnutne nepodmienečné, ale mohli sa títo páchatelia potrestať aj podmienečným trestnom s probačným dohľadom. Borec chce zintenzívniť ukladanie alternatívnych trestov a zaviesť elektronický monitoring. Podľa neho by sa mohol využiť ako alternatíva ku klasickému trestu odňatia slobody vo väzení, nahradiť niektoré druhy väzby alebo ako prevencia pred domácim násilím. Na tento finančne náročný projekt by chcel získať peniaze z európskych fondov. 

Trestný poriadok podľa Boreca treba zjednodušiť, aby sa predchádzalo procesným chybám. Podľa štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej sa to týka najmä rozhodovania o väzbe, pri ktorom často dochádza k chybám. Zohľadniť by sa mali aj nálezy Ústavného súdu.

Generálna riaditeľka Sekcie trestného práva na ministerstve spravodlivosti Lucia Kurilovská informovala, že zmenám sa nevyhne ani zásada "trikrát a dosť" a asperačná zásada. "Niekedy sa stáva, že ide vo svojej podstate o drobné veci, ale keď sa nahromadia, niekedy sa stáva, že odsúdený je obeťou toho trestného konania," povedala Kurilovská. Novely oboch zákonov by mali byť hotové v druhej polovici budúceho roka.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies