Trestnoprávne kolégium sa primárne bude zaoberať zjednocujúcim stanoviskom v prípade sýkorovcov

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 12:55 • 2 min
Trestnoprávne kolégium sa primárne bude zaoberať zjednocujúcim stanoviskom v prípade sýkorovcov

BRATISLAVA - Hlavnou témou zasadnutia Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR začiatkom apríla bude zjednocujúce stanovisko k verdiktom senátov najvyššieho súdu v súvislosti s možnou zaujatosťou senátu Špecializovaného trestného súdu Pre agentúru SITA to povedal hovorca NS SR Boris Urbančík. Ide konkrétne o výroky smerom k senátu, ktorý sa zaoberal prípadom zločineckej skupiny sýkorovci.

slovakia

left justify in out

Senát Najvyššieho súdu SR 5T na neverejnom zasadnutí vo štvrtok 9. marca rozhodol o neodňatí trestnej veci obžalovaného Róberta Lališa a ďalších osôb v kauze "sýkorovcov" Špecializovanému trestnému súdu v Banskej Bystrici, ako aj o tom, že senát, ktorý pôvodne prípad pojednával, nie je z prípadu vylúčený. Pôvodne totiž senát 4T najvyššieho súdu rozhodol o zrušení rozsudkov a vrátení prípadu prvostupňovému súdu s tým, že vec má prejednať iný senát, keďže pôvodný bol nezákonný. "Prichádza preto do úvahy ďalší procesný postup smerujúci k vydaniu zjednocujúceho stanoviska. Podľa predsedu senátu 5T sa v dôsledku rozhodnutia senátu 4T v trestnej veci Róberta Lališa a spol. paralyzuje činnosť orgánov činných v trestnom konaní a najmä rozhodovacia činnosť Špecializovaného trestného súdu," informoval vtedy tlačový odbor NS SR.   

Podľa medializovaných informácií bol jedným z dôvodov, prečo senát 4T prvostupňový rozsudok zrušil, skutočnosť, že prípad sýkorovcov pojednávali na Špecializovanom trestnom súde sudcovia, ktorí predtým schvaľovali dohody o vine a treste s členmi skupiny, ktorí sa priznali a vypovedali voči ostatným. Podľa senátu 4T je tak možné vnímať týchto sudcov ako zaujatých voči zvyšku obžalovaných.

Tri tresty odňatia slobody na doživotie uložil v marci 2016 senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v procese so skupinou sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa zvaného Kýbel. Doživotie dostal Kýbel a jeho kamaráti Ivan Cupper, prezývaný Vincko, a Jozef Roháč, zvaný Potkan. Ďalší obžalovaný Martin Bihári dostal 23 rokov. Senát zároveň rozhodol o zaistení majetku trojice odsúdenej na doživotie, pretože v ich prípade ukladal aj trest prepadnutia majetku, ktorý zväčša nadobudli trestnou činnosťou. Pojednávanie sa uskutočnilo za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom ústave na výkon väzby. 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona