Trestnoprávne kolégium NS SR by sa malo zaoberať Harabinom

NETKY.SK • 25 Jún 2015, 13:57 • 2 min
Trestnoprávne kolégium NS SR by sa malo zaoberať Harabinom

BRATISLAVA – Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR by sa malo zaoberať spornými rozhodnutiami senátu pod vedením Štefana Harabina.

slovakia

left justify in out

Myslia si to predstavitelia združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková a Dušan Čimo. Členovia by si podľa Čima mali položiť otázku, či z pohľadu zachovania primeranej miery dôveryhodnosti najvyššieho súdu je žiaduce, aby takáto osoba bola na čele ich kolégia. Čimo pripomenul, že členovia tohto kolégia Harabina zvoli za predsedu pred rokom a tak ďalšie prípadné rozhodnutie bude závisieť od miery ich reflexie.

 

V súvislosti s dvomi diskutovanými rozhodnutiami Harabinovho senátu sa spomína aj prípadné disciplinárne stíhanie. V jednom prípade jeho senát rozhodol, že rozsudok vydaný sudcom právoplatne odsúdeným v Čechách za jazdu pod vplyvom alkoholu je nezákonný. Na Slovensku to bol v tom čase iba priestupok a tak o talár neprišiel, čo Harabin považuje za nesprávne. V druhom prípade Harabinov senát oslobodil policajta odsúdeného za korupciu. Dôvodom bolo, že prípad riešila inšpekcia ministerstva vnútra. Tú Harabin spochybňuje. 

 

Javorčíkova uviedla, že v zákone o sudcoch je disciplinárne previnenie - svojvoľné rozhodnutie sudcu. Podať návrh na disciplinárne stíhanie môže aj šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. „Je na ich rozhodnutí posúdiť, či posledné rozhodnutia nespĺňajú znaky takéhoto previnenia,“ dodala. Čimo upozornil, že v týchto prípadoch rozhodovali senáty. Disciplinárne konanie môže byť teda problém, lebo to „zaváňa princípom kolektívnej viny“. 

 

Funkcia predsedu kolégia na NS SR je jedna z najvyšších funkcií v súdnictve. Obsadzovaná je priamou voľbou členov tohto kolégia. Podľa informácií Denníka N je v kolégiu momentálne šestnásť sudcov plus jeden na stáži. Podporou pri prípadnom odvolávaní by si Harabin mohol byť určite istý piatimi. Za odvolanie by určite hlasovali tiež piati. Časť zvyšných sudcov doposiaľ mlčky predsedu tolerovala, ale stopercentne sa na nich spoľahnúť nemôže, pripomína denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona