Aktualizované Smer-SD: Ak polícia potvrdí, že I.Matovič manipuloval účtovníctvo, NR by mala konať

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 10:20 • 2 min
Aktualizované Smer-SD: Ak polícia potvrdí, že I.Matovič manipuloval účtovníctvo, NR by mala konať

Bratislava - Ak polícia oficiálne potvrdí, že poslanec Národnej rady (NR) SR a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič spáchal manipuláciou s účtovníctvom svojej firmy trestný čin, mala by sa tým vážne zaoberať NR SR. Uviedol to dnes poslanecký klub Smeru-SD v stanovisku, ktorým reagoval na zastavenie trestného stíhania vo veci Matovičovho účtovníctva. Matovič mal pred vyšetrovacími ...

slovakia

left justify in out

Matovič mal pred vyšetrovacími orgánmi zatajiť účtovníctvo spoločnosti regionPress za roky 2002 až 2004. Vyplýva to z uznesenia o zastavení trestného stíhania vedeného pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress. Trestné stíhanie vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry uzavrel, pretože skutok je premlčaný. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Plus jeden deň.

 

"Poslanecký klub strany Smer-SD je znepokojený aktuálnou informáciou, ktorú priniesli médiá v súvislosti s lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom," reagoval v stanovisku predseda poslaneckého klubu Smer-SD Martin Glváč. Ďalšie kroky klub podľa jeho slov oznámi na budúci týždeň.

 

Podľa denníka má uznesenie k prípadu 31 strán a má zachytávať výpovede svedkov a dokazovanie, z ktorého vyplýva, že Matovič sa dopustil trestného činu. Vyšetrovanie malo byť ukončené vo februári 2017, uznesenie odobril aj prokurátor. Denníku Plus jeden deň ho polícia sprístupnila na základe žiadosti podľa infozákona.

 

Ako ďalej uvádza denník, Matovič podľa vyšetrovateľa predal regionPress v roku 2008 Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať s účtovníctvom firmy. V tom čase vykonávali vo firme kontrolu daniari, ktorí zistili nezrovnalosti v účtovníctve. Malo ísť napríklad o kúpu tlačiarenského stroja Man Roland, ktorý Matovič ako štatutár nezaradil do nadobudnutého majetku s odôvodnením, že stroj zakúpil, aby ho neskôr predal. Tým sa podľa uznesenia vyhol zaplateniu dane vo výške viac ako 71.000 eur.

 

Daniari mali podľa Plus jeden deň Matoviča vyzvať, aby doložil zmluvu dokazujúcu, že stroj je určený na predaj alebo predaný. Ten v novembri 2007 predložil zmluvu "medzi Igorom Matovičom živnostníkom a Igorom Matovičom, s. r. o., kúpna zmluva tlačiarenský stroj". Podľa denníka pri kontrole o mesiac nato našli kontrolóri predmetný stroj v prevádzke. Zamestnanci uviedli, že sa na stroji tlačilo už dva roky. 

 

K účtovníctvu za roky 2002 až 2004 sa podľa denníka polícia nedostala. O jeho rekonštrukciu sa mal neúspešne pokúsiť aj Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Matovič podľa denníka tvrdí, že účtovníctvo nezničil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies