Trestné spisy na ŠTS vo veľkých kauzách majú desaťtisíce strán

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Trestné spisy na ŠTS vo veľkých kauzách majú desaťtisíce strán

BRATISLAVA - Trestné spisy, ktoré musia naštudovať sudcovia Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) v závažných a mediálne známych kauzách majú rozsah až desaťtisíce strán a ich naštudovanie trvá mesiace.

slovakia

left justify in out

Rekordom je s najväčšou pravdepodobnosťou trestný spis Františka Mojžiša - exmajiteľa nebankovej spoločnosti Drukos, ktorý mal až 332 zväzkov a 102.436 strán. Obžaloba v tomto prípade bola podaná v novembri 2008. Až v roku 2012 Najvyšší súd SR právoplatne Mojžiša odsúdil na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Vo väzení strávil napokon len šesť rokov a osem mesiacov, keď ho podmienečne predčasne Okresný súd v Martine prepustil na slobodu.

"Štúdium každého trestného spisu je individuálnym procesom toho ktorého sudcu. Dĺžka spisového materiálu závisí od jeho množstva, ako aj od náročnosti prejednávanej trestnej veci. Je potrebné prihliadať na to, či v spisovom materiáli prevládajú výpovede svedkov, ktoré sú zhodné, alebo ide o rozporuplné výpovede, keď sudca musí vykonať dôslednú analýzu každej jednej výpovede obžalovaných, respektíve svedkov," objasnila v stredu pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

Podľa jej slov, okrem toho, v spisovom materiáli sa nachádzajú znalecké posudky, je potrebné dôsledne študovať obsah znaleckých posudkov, pretože sa jedná poväčšine o vysokoodborné otázky, ktoré sú obsahom znaleckého posudku. "Najviac času zaberá štúdium rozsiahlych ekonomických káuz v súvislosti s obzvlášť závažnými zločinmi podvodu, skrátenia dane a poistného, machinácií pri verejnom obstarávaní, resp. poškodzovania záujmov európskych spoločenstiev. Po ekonomických kauzách sú na štúdium náročné trestné veci súvisiace so zločineckými skupinami a prejednávaním trestnej veci v spojení s trestnou činnosťou jednotlivých členov zločineckej skupiny," dodala ďalej Kudjáková.

 

Príkladom je spis v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, kde figuruje hlavný obžalovaný veľkopodnikateľ Jozef M., a ktorý má približne 10.400 strán. Obžaloba v tejto kauze bola podaná na bývalý Špeciálny súd (ŠS) už v júli 2005. Jozef M. bol minulú stredu (28.3.) Najvyšším súdom (NS) SR vylúčený na samostatné konanie. Trestný spis Vladimíra Fruniho v kauze tunelovania nebankoviek mal zase približne 30.000 listov aj s prílohami zmlúv. Obžaloba bola podaná na ŠS v júli 2005. V roku 2007 ho NS SR odsúdil právoplatne na 11,5 roka odňatia slobody.

 

Spis šéfa bratislavskej skupiny piťovcov - Juraja Ondrejčáka mal zase 21 zväzkov a 3280 strán. Ondrejčák alias Piťo si od novembra 2014 odpykáva 16-ročný trest. Rozsiahle spisy boli aj v prípadoch na doživotie dosúdeného východoslovenského bossa Branislava Adamča či aktérov gangu kyselinárov, nebankoviek Sun či AGW.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies