Trestné oznámenie pre čierne zástavy odmietli, Kaník podal sťažnosť

NETKY.SK • 14 Október 2015, 16:38 • 2 min
Trestné oznámenie pre čierne zástavy odmietli, Kaník podal sťažnosť

BRATISLAVA - Poslanec NR SR Ľudovít Kaník (Demokratická skupina SDKÚ-DS) podal sťažnosť voči odmietnutiu trestného oznámenia pre vyvesenie čiernych zástav v deň SNP na budove Banskobystrického samosprávneho kraja. Ako informoval Kaník, vyšetrovateľ trestného oznámenia, ktoré podal na začiatku septembra na neznámeho páchateľa, sa snaží čo najrýchlejšie zahrabať túto vec pod koberec.

slovakia

left justify in out

Kaník vypovedal na polícii v súvislosti s trestným oznámením 29. septembra podvečer. "Je skutočne pozoruhodné, že vyšetrovateľovi stačilo ani nie 24 hodín od mojej výpovede na odmietnutie tohto podania, keďže sa tak stalo nasledujúci deň, 30. septembra. Vyšetrovateľ sa vôbec nezaoberal tým, čo bolo uvedené v trestnom oznámení, keďže ho prešetroval ako trestné oznámenie na konkrétnu osobu - Mariána Kotlebu, pričom moje podanie bolo voči neznámemu páchateľovi. Týmto teda významne zúžil okruh možných podozrivých, čo považujem za hrubú chybu," hovorí Kaník s tým, že vyšetrovateľ nevypočul okrem toho ani svedkov, aby sa zistilo, kto je skutočným prípadným páchateľom a aký bol dôvod – či sa zhoduje s oficiálnym stanoviskom Banskobystrického samosprávneho kraja alebo bola naplnená skutková podstata trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.


"Predmetom odmietavého uznesenia vôbec nie je komplexné prešetrenie uvedeného správania sa z pohľadu celého Trestného zákona, čo som ako jeden z dôkazov navrhol vykonať, a teda nemohlo byť konštatované, či vôbec došlo k trestnej činnosti," hovorí Kaník. Odmietnutie trestného oznámenia považuje za účelový a dopredu pripravený krok. "Vidím veľkú analógiu so správaním sa polície v známom prípade útoku neonacistov v bare Mariatchi v Nitre. Aj vtedy polícia pristúpila k prípadu veľmi laxne, povrchne a formálne. Mám pocit, že polícia nemá záujem o dôkladné vyšetrovanie takýchto skutkov postupom, aký káže Trestný poriadok," dodal Kaník s tým, že nemôže tolerovať správanie sa, ktoré vedie k popieraniu a schvaľovaniu činov fašizmu a následné ignorovanie až zakrývanie takéhoto správania sa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona