Trestné činy policajtov by údajne mohli vyšetrovať prokurátori na novom útvare

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 10:10 • 2 min
Trestné činy policajtov by údajne mohli vyšetrovať prokurátori na novom útvare

BRATISLAVA - Trestné činy nielen policajtov, ale aj iných príslušníkov ozbrojených zborov, ako je väzenská a justičná stráž, by mohli vyšetrovať prokurátori generálnej prokuratúry na novozriadenom útvare. O takejto zmene sa hovorí podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara. Podrobnosti nevie, keďže na rokovaní o konkrétnostiach nebol.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti preveruje konanie policajtov inšpekcia ministerstva vnútra. Opozícia a verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová nepovažujú inšpekciu za nezávislú. "Dnes policajti preskúmavajú policajtov," zhodujú sa. Podobné výhrady mal v minulosti aj Most-Híd, ktorý je dnes v koalícii. Ten aj v súčasnosti hovorí o potrebe zmeny.

 

Práve Most-Híd chce do vyšetrovania zapojiť generálnu prokuratúru. "V prípade trestných činov, aby ingerenciu mala generálna prokuratúra. V prípade zastavených prípadov alebo sťažností na policajtov výbor pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR, kde sú aj kolegovia z opozície," povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár v januári. Tento názor prezentoval už niekoľkokrát.

 

Gašpar hovorí o inšpekcii ministerstva vnútra ako o nejakej "polícii v polícii". Odmieta však opozičné spochybňovanie nezávislosti inšpekcie aj reči o servilnosti. "Bežní policajti voči inšpekcii majú pocit, že sú to ľudia, ktorí ich naháňajú. Nie je to o žiadnej servilnosti a kamarátskych vzťahoch," zdôraznil pre TASR Gašpar po utorkovom (14.3.) rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru.

 

Nesúhlasí ani s argumentáciou, že inšpekcia zametá prípady pod koberec. "Inšpekcia pracuje popri trestnom konaní aj v dozore prokurátora, čiže ak by aj inšpekčný dôstojník chcel niečo manipulovať, zametať, ako sa to často podsúva, je tu prokurátor, ktorý to môže okamžite zmeniť svojím pokynom alebo nahradiť vlastným rozhodnutím. Ten proces prebieha už dnes aj pod nezávislým prokurátorom," vysvetlil.

 

Policajný prezident si teda nemyslí, že súčasný systém je úplne zlý, ako hovorí opozícia. Priznáva však, že sa dá vylepšiť. "Dá sa stransparentniť a dá sa docieliť ešte ďalšia nezávislosť cestou prokuratúry," povedal pre TASR Gašpar. O problematike sa podľa jeho slov diskutuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies