Trest pre trojicu mladíkov za vraždu dôchodkyne (†85) z Cinobane: 12 rokov za mrežami!

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 15:52 • 2 min
Trest pre trojicu mladíkov za vraždu dôchodkyne (†85) z Cinobane: 12 rokov za mrežami!

BANSKÁ BYSTRICA - Trest dvanásť rokov odňatia slobody v najmiernejšom väzení za vraždu 85-ročnej dôchodkyne z Cinobane vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 20-ročnému Ivanovi P. z tej istej obce.

slovakia

left justify in out

Mladík priznal, že vlani na Nový rok pod vplyvom alkoholu zavraždil 85-ročnú ženu, ktorá ho prekvapila pri krádeži. Jeho dvom mladistvým kamarátom, ktorí mu pri vniknutí do domu asistovali, súd uložil podmienečné tresty. Rozsudok nie je právoplatný.

Trojica opitých mladíkov 1. januára minulého roku vnikla do domu 69-ročnej majiteľky so zámerom získať alkohol, prípadne peniaze alebo iné cennosti. Vyrušila ich 85-ročná podnájomníčka Mária Sujová, ktorú 20-ročný študent Ivan P. rukami usmrtil. Trojica obžalovaných sa k útoku priznala. 
Študent Ivan sa s 15-ročnými kamarátmi Jakubom a Františkom vracal zo silvestrovskej zábavy. 

 

Boli pod vplyvom alkoholu, pričom študent mal podľa bilančného prepočtu najmenej 1,7 promile v krvi. Do domu sa dostali ráno medzi 5. a 6. hodinou cez balkón a prehľadávali ho. František komplicov opustil so slovami, že ide dávať pozor na ulicu. Ivan a Jakub hľadali ďalej v kuchyni v suteréne domu. Jakub z domu potom tiež odišiel, ale Ivan P. ostal. Vyrušila ho Mária Sujová, ktorá v dome bývala ako podnájomníčka. Ivan ju najprv sledoval spoza závesu, neskôr k nej pristúpil a zozadu ju chytil za hlavu a mykol ňou. Útočník i obeť padli na zem, kde študent dôchodkyni stláčal a mliaždil najmä tvárovú časť hlavy rukami až do bezvedomia. Spôsobil jej zakrvácanie krčných väzov so zmliaždením mozgového kmeňa, čo v spojitosti s dusením a zatlačením jazyka zavinilo smrť.

 

Zavraždenú ženu obral o 30 eur v hotovosti. Ušiel po tom, ako ho vyrušila 69-ročná majiteľka domu. 
Ivana P. uznali za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy osoby vyššieho veku, teda chránenej. Navyše študenta i jeho komplicov prokurátor stíhal za zločin porušovania domovej slobody v spolupáchateľstve, tiež s dôrazom na to, že išlo o chránené osoby. 

Znalci z odboru psychiatrie a psychológie posudzovali duševný stav iba najstaršieho z útočníkov, žalovaného za vraždu. Podľa nich študent má nadpriemerný intelekt a deštruktívna agresivita nie je v trvalej výbave jeho osobnosti. Vzhľadom na vek je prognóza jeho vývoja priaznivá a uloženie trestu odňatia slobody na hranici 20 rokov by malo skôr negatívny vplyv. 

Senát akceptoval názor znalcov a študentovi vzhľadom na priznanie a ďalšie poľahčujúce okolnosti vymeral znížený trest dvanásť rokov odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Jeho mladiství komplici dostali podmienečné tresty. Jakubovi Č. uložil súd osemnásť mesiacov a Františkovi Oláhovi dvanásť mesiacov. V prípade Oláha súd zohľadnil skutočnosť, že po čine sa priznal rodičom a na základe toho sa podarilo celú vec objasniť. V jeho prípade je rozsudok právoplatný, pretože prokurátor i Oláh sa odvolania vzdali. V zákonnej lehote sa k rozsudku vyjadrí prokurátor i Jakub Č. a jeho právny zástupca. 

Študentovi súd uložil aj povinnosť zaplatiť pohrebné náklady vo výške 637 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona