Trest pre recidivistu za lúpež: 20 rokov!

NETKY.SK • 11 Február 2014, 17:23 • 2 min
Trest pre recidivistu za lúpež: 20 rokov!

BANSKÁ BYSTRICA - Za opakované lúpeže odsúdili na 20 rokov Zdenka Suchého zo Zvolena, zvaného Cepan.

slovakia

left justify in out

Trest odňatia slobody vo výmere 20 rokov vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 48-ročného Zdenka Suchého zo Zvolena, s prezývkou Cepan. Trest uložili za opakované zločiny lúpeže podľa zásady trikrát a dosť. Verdikt krajského súdu je právoplatný a predseda senátu nariadil aj výkon trestu.

Suchý poslednú lúpež spáchal pred Vianocami v roku 2012 vo Zvolene, časť Záhonok, kde prepadol 55-ročného Milana. Odzadu ho udrel po hlave a keď Milan spadol na kolená, obral ho o 80 eur. Suchému za túto lúpež hrozilo doživotie, pretože vo svojom bohatom kriminálnom registri má okrem opakovaných krádeží aj dve ďalšie lúpežné prepadnutia, ublíženie na zdraví a znásilnenie. Znalci však vyhlásili, že jeho náprava je ešte možná a tak mu prvostupňový senát vymeral trest 23 rokov a osem mesiacov. Suchý sa odvolal s tým, že on Milana neolúpil a žiadal oslobodiť, prípadne vec vrátiť na doplnenie dokazovania. Zaujímavosťou je, že s Milanom sa poznali od detstva a párkrát aj spolu boli vo väzení. Preto ani okresný, ani krajský súd neuverili tvrdeniu Suchého, že Milan sa pomýlil a prepadol ho niekto iný. 

Odvolací senát však konštatoval, že Okresný súd vo Zvolene správne zistil skutkový stav a vinu recidivistu Suchého potvrdil. Krajský súd uznal, že pôvodný trest 23 rokov a osem mesiacov je neprimerane prísny, pretože lúpež vo Zvolene nebola kvalifikovaná ako obzvlášť závažný zločin. Predseda senátu podotkol, že Suchého trestná činnosť sa nevyznačovala brutalitou a na jeho nápravu postačí aj trest 20 rokov odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia. 
Odsúdenému však hrozí ďalšie väzenie, pretože lúpež vo Zvolene spáchal v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia za nebezpečné vyhrážanie a trest 16 mesiacov mu súdy premenia na nepodmienečný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies