Trest na jeden rok a zákaz šoférovania za nehodu so smrteľnými následkami

NETKY.SK • 23 November 2016, 17:51 • 2 min
Trest na jeden rok a zákaz šoférovania za nehodu so smrteľnými následkami

BANSKÁ BYSTRICA – Trest jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom a zákaz šoférovania na rovnaké obdobie uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 62-ročného Jána Malatinca z Veľkého Krtíša. Malatinec ako vodič Škody Felície pred rokom medzi Príbelcami a Dolnými Plachtincami zrazil a usmrtil 53-ročného opitého chodca Ľubomíra.

slovakia

left justify in out

Prvostupňový súd uznal Malatinca za vinného, že sa pri jazde dostatočne nevenoval vedeniu vozidla, neprispôsobil rýchlosť poveternostným podmienkam a neskoro zbadal chodca. Za to mu uložil dva roky odňatia slobody podmienečne a na tri roky mu zakázal viesť motorové vozidlá. Malatinec sa odvolal s tým, že nehodu nezavinil svojím konaním. V danom úseku jazdil 70 až 80 kilometrovou rýchlosťou, pričom bola povolená deväťdesiatka.


Krajský súd rozhodol, že pre vodiča s vyše 40-ročnou praxou bez jedinej nehody postačí miernejší trest a zmiernil ho na ročnú podmienku s rovnakou dĺžkou zákazu šoférovania. Odvolací senát akceptoval doterajšiu bezúhonnosť vodiča a fakt, že na nehode sa značne podieľal chodec. Šiel po ceste v tmavom oblečení, bez reflexných prvkov a po pravej strane. Podľa znalcov bol v stave strednej až ťažkej opitosti, v krvi mu zistili takmer štyri promile alkoholu. To malo značný vplyv na motoriku chodca a svojím pohybom náhle vytvoril prekážku na ceste.


Pri zrážke chodec utrpel rôzne ťažké zranenia, na následky ktorých zomrel krátko po nehode. Jeho syn požadoval náhradu škody a nemajetkovú ujmu v sume vyše 20 tisíc eur, ale súd ho odkázal na civilný proces.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies