Trénovať svoj mozog je dôležitejšie ako mať veľký biceps: Precvičte si ho

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 17:00 • 2 min
Trénovať svoj mozog je dôležitejšie ako mať veľký biceps: Precvičte si ho

BRATISLAVA - Nielen vaše paže a bruško potrebujú pravidelne precvičovať. Rovnako tak aj mozog sa pomocou jednoduchých trikov prekrví, a zostane tak dlhšie čiperný a svieži. Aby ste mu dali poriadne "do tela", je potrebné zapojiť všetky zmysly: čuch, sluch, hmat, chuť a zrak. Pokiaľ si na jednoduché triky nájdete chvíľku času, budete sa tešiť mentálnemu aj fyzickému zdraviu. A to za to rozhodne stojí!

slovakia

left justify in out

10 jednoduchých trikov, ktoré trénujú mozog:

 

Čistite si zuby druhou rukou

 

Štúdie dokazujú, že čistenie zubov druhou rukou, než ste zvyknutí, vedie k posilneniu nedominantnej hemisféry, a vy tak ľahko posilníte mozog. Rovnako tak skúste druhou rukou otvárať a nanášať pastu. Je to jednoduché a efektívne a pritom to môže zabrániť rozvoju Alzheimerovej choroby!

 

Sprcha naslepo

 

Hmatové vnemy aktivujú rôzne časti vášho mozgu. So zavretými očami si budete viac uvedomovať rôzne krivky i textúry svojho tela a celkovo hlbšie prežívať relaxáciu. Skúste sa preto poslepiačky po celom tele namydliť, ale dávajte si pozor, nech sa nešmyknete!

 

Koniec s rannou rutinou

 

Vedci vyskúmali, že pozmenenie ranných rituálov intenzívne prebúdza váš mozog. Stačí sa obliecť miesto pred až po raňajkách, ísť vyvenčiť psa na iné miesto alebo si pustiť novú rannú šou, či obmieňať na ráno hudobné žánre. 

 

Hore nohami

 

Ak sú veci položené tak, ako majú byť, mozog ich "prečíta" ľahko a rýchlo. Keď ale svoje obľúbené predmety otočíte hore nohami, začne vaša pravá hemisféra poriadne pracovať. Skúste preto aspoň na chvíľu obrátiť rámčeky s fotkami, hodiny na stene alebo kalendár. Znie to síce bláznivo, ale funguje to!

 

Škatule, hýbte sa!

 

Ľudia majú tendenciu sadať si stále na tie isté miesta. A to ako pri jedle, tak napríklad na pracovných poradách. Mozog ale potrebuje zmeny! Preto si vymeňte stoličku s kolegyňou a užívajte si nový výhľad. Okrem iného vám to pomôže zvládnuť aj vašu obsedantne kompulzívnu poruchu, ktorú veľa z nás má, aj keď si to neuvedomuje.

 

Užívajte si nové vône

 

Vôňa čerstvej kávy vám v okamihu pripomenie štart nového dňa. Skúste ale všedné vône trochu pozmeniť. Vanilka, škorica aj pepermint vás povzbudia a príjemne nakopnú. Rovnako tak sa odporúča striedať aj obľúbené parfémy.

 

Otvorte okno

 

Hipokampus je časť veľkého mozgu zodpovedná za pamäť. A pamäť sa najlepšie trénuje, ak sa učíte stále nové veci. Práve zvuky, pachy a svetlo z otvoreného okna vám k precvičeniu pomôžu.

 

Nákupný tréning

 

Vo všetkých supermarketoch sú najvýnosnejšie produkty vystavené vo výške očí. Preto sa neváhajte pozerať aj do spodných a vysoko položených poličiek. Tak nájdete lacnejšie produkty, a navyše váš mozog sa dostane z bežnej rutiny a bude vyvíjať väčšiu aktivitu.

 

Hovorte

 

Štúdie dokazujú, že spoločenská komunikácia pozitívne ovplyvňuje kognitívne funkcie. Skúste si okrem kamarátky pokecať aj s cudzími ľuďmi. Namiesto používanie navigácie sa pýtajte okoloidúcich.

 

Pravidelne čítajte

 

Pri čítaní aktivuje mozog odlišné časti než pri verbálnej komunikácii. Rovnako tak je rozdiel medzi tým, keď čítajú knižku deťom nahlas, a tým, keď si ju čítate v duchu pre seba. Dobrá knižka je jednoducho vždy radosťou pre dušu i pre mozog.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies