Tréneri na školách by mali mať osem týždňov voľna ako učitelia

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 15:23 • 2 min
Tréneri na školách by mali mať osem týždňov voľna ako učitelia

BRATISLAVA - Tréneri športových škôl, korepetítori a zahraniční lektori by mali mať nárok na osemtýždňovú dovolenku podobne ako učitelia.

slovakia

left justify in out

V pozmeňujúcom návrhu k zákonu o odbornom vzdelávaní to navrhujú poslanci Smeru-SD Otto Brixi a Anton Martvoň. Návrhom chcú odstrániť diskrimináciu medzi trénermi, korepetítormi a zahraničnými lektormi pôsobiacimi na školách a učiteľmi. Učitelia mali osemtýždňovú dovolenku, tréneri a lektori iba štvortýždňovú. Podľa Martvoňa sa opatrenie dotkne približne dvoch tisícov trénerov, korepetítorov a zahraničných lektorov, ktorí pracujú na slovenských školách.

 

Poslanec za KDH Martin Fronc navrhol v rozprave vrátiť zákon o odbornom vzdelávaní na dopracovanie rezortu školstva. "Som presvedčený, že takýto zákon má byť, ale nemyslím si, že v tej forme a tak, ako je urobený, aj s tými problémami, ktoré má," povedal Fronc. Pripomenul, že časť zamestnávateľov a zamestnávateľských združení síce návrh podporuje, zároveň istá časť podnikateľov združených v Klube 500 má k právnej norme zásadné výhrady. 

 

Návrh považuje za zbytočný aj nezaradený Miroslav Beblavý. "Slovensko nepotrebuje ďalší zbytočný zákon, ktorý nič nerieši. Prebaľujete staré veci novým ministrom a starým obsahom," konštatoval. Opozičný poslanec pripomenul, že podobný zákon o odbornom vzdelávaní prijala už prvá vláda Roberta Fica v roku 2008, právna norma ale zlepšenie nepriniesla. Teraz predložený zákon považuje Beblavý "len za marketingovo prebalené staré politiky, ktoré tu za päť rokov nefungujú a nefungovali". 

 

Cieľom návrhu je podľa rezortu školstva pripraviť novú komplexnú právnu úpravu celej problematiky odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách. Návrh upravuje typy stredných odborných škôl, overenie spôsobilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania a dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu. Inšpiráciou pre ministerstvo školstva boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj pôsobenie firiem z týchto krajín na Slovensku. Novým zákonom chce ministerstvo školstva reagovať na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov. V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies