Tréner Weiss mužstvu proti Rusku veril: "Máme briliantové body"

NETKY.SK • 8 September 2010, 11:55 • 2 min
Tréner Weiss mužstvu proti Rusku veril: "Máme briliantové body"

Tréner Weiss mužstvu proti Rusku veril: "Máme briliantové body"

slovakia

left justify in out

img

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss sa do Ruska vrátil vo veľkom štýle. Bývalý kouč Saturnu Moskovská oblasť "schytal" v období rokov 2006-2007 nie celkom lichotivú prezývku od miestnych novinárov. Volali ho 'ten, ktorý nevyhráva', lebo slovenský kormidelník dosahoval so Saturnom väčšinou nerozhodné výsledky. Mužstvo zasa onálepkovali ako remízového kráľa ruskej ligy.
      Že sa pochybovači o trénerských schopnostiach Vladimíra Weissa mýlili, dokázal so svojím tímom v kvalifikačnom zápase EURO 2012, keď malé Slovensko vyhralo na pôde veľkého a silného Ruska 1:0. "Áno, bol som vtedy ten, ktorý nevíťazí. Slovensko má v Rusku dobré meno, takže pre mňa je toto víťazstvo satisfakciou. Tí ľudia, ktorí to o mne vraveli, mi zmenili život. Dnes mi od nich chodia gratulačné esemesky, ale taký je futbal," povedal Weiss, pre ktorého bol azda najväčším uznaním potlesk ruských novinárov pri odchode z pozápasovej tlačovej konferencie. Zaslúžený, svoje mužstvo pripravil takticky dokonale. Variant s tromi defenzívnymi stredopoliarmi (Štrba, Kucka, Karhan) bol netradičný, ale mimoriadne účinný. Rusi síce od úvodných minút chrlili na súpera oheň a síru, ale v koncovke boli zbrklí, respektíve skvele zasiahla slovenská defenzíva na čele s brankárom Muchom.
      "Odohrali sme ťažký zápas s výborným súperom. K futbalu patrí aj šťastie, ktoré sme mali, ale hrali sme disciplinovane. S otvoreným futbalom by sme v Rusku dostali štvorku. Prežili sme úvodný tlak, dali sme krásny gól Miňom Stochom, ktorý sa prakticky stáva malým - veľkým človekom v našom futbale. Potom sme prežili ďalší veľký tlak. Som rád, že sme to zvládli. Získali sme nie zlaté, ale briliantové body. Tie však treba potvrdiť, takže zostávame pri zemi. Je to síce len druhý zápas, ale som veľmi rád, že ako mužstvo hráme disciplinovane," podelil sa čoskoro 46-ročný kormidelník SR o dojmy zo zápasu. Weiss veril, že jeho zverenci môžu v Moskve uspieť: "Aj preto, že ruský futbal dobre poznám. Na nich bol vyvíjaný veľký tlak, ktorý nie všetci hráči vedia ustáť. Zarábajú veľké peniaze, nie všetci to však dobre znášajú. Ja som chlapcom na príprave povedal, že ideme vyhrať, lebo skupina je ťažká a potknúť sa dá aj v iných zápasoch alebo doma," prezradil čo-to o taktickej porade na súboj so "zbornou" a pridal aj zaujímavú historku: "Pred zápasom máme taký pokrik, pri ktorom som sa zakoktal a chlapcom povedal, že víťazstvo je super a remíza nám stačí. Akurát som to celé poplietol a povedal naopak. Hráči sa z toho smiali...," dodal dobre naladený slovenský kormidelník.
      Weiss ocenil výkon celého mužstva, ale predsa-len vyzdvihol jednu individualitu: "Martin Škrtel hral fantasticky. Vravel som mu, nech sa ukáže tam, kde z neho vyrástol veľký hráč. Ukázal Rusom, že bol nad nimi a aj preto dnes hrá za Liverpool. Naše víťazstvo je však dielom kolektívneho ducha," pýšil sa kouč národného tímu mozaikou, ktorú dva roky budoval. Prvé ovocie dosiahla jeho práca postupom Slovenska do osemfinále MS. Teraz so šiestimi bodmi na konte je sľubne rozbehnutá aj kvalifikácia EURO 2012.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies