Tréner Vrba: Ak by vtedy bola možnosť, trénoval by som Slovákov

NETKY.SK • 6 December 2013, 11:18 • 2 min
Tréner Vrba: Ak by vtedy bola možnosť, trénoval by som Slovákov

BRATISLAVA - Nový tréner českej reprezentácie Pavel Vrba priznal, že pred rokom a pol chcel prijať ponuku prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika viesť národný tím.

slovakia

left justify in out

Od piatka 50-ročný kouč (nar. 6. 12. 1963) to uviedol v rozhovore pre denník Pravda. "Dal som jednoznačne najavo, že ma ponuka pána Kováčika zaujala, inak by som s ním vôbec nerokoval, ani by sme sa pre to nezišli. Vtedy som však ešte nemal v zmluve klauzulu, ktorá by mi umožnila prijať ponuku. Ak by to vtedy išlo, slovenskú reprezentáciu by som vzal," cituje Vrbove slová spomenutý zdroj.

Pavel Vrba je od utorka oficiálne trénerom českej futbalovej reprezentácie. "Hovorí sa, že viesť reprezentáciu svojej krajiny je najviac, čo môže tréner dosiahnuť. Ja to vnímam podobne. Je to pre mňa pocta," vyhlásil Vrba. Doterajší úspešný kormidelník FC Viktoria Plzeň podpíše kontrakt od 1. januára 2014 na štyri roky. "Zmluvu podpíšem najbližšiu stredu," povedal Vrba, ktorý využil výstupnú klauzulu v zmluve a k 15. decembru vyprší jeho kontrakt s českým majstrovským klubom. "Rozhodovanie nebolo jednoduché. Opúšťam klub, ktorý funguje, postupuje pravidelne do európskych súťaží. Rozhodoval som sa veľmi dlho," uviedol rodák z Přerova. Minulú nedeľu viedol Vrba naposledy Plzeň v ligovom súboji, v utorok 10. decembra čaká na jeho doterajších zverencov pod jeho vedením ešte súboj Ligy majstrov proti CSKA Moskva. "Zápas s Moskvou je pre nás veľmi dôležitý a urobíme maximum, aby sme boli úspešní. Cítime veľkú šancu postúpiť do Európskej ligy. Verím, že ju zvládneme," vyhlásil Vrba. 

Nový kormidelník povedie českú reprezentáciu do 31. decembra 2017. Česi budú pod taktovkou Vrbu bojovať nielen o postup na majstrovstvá Európy 2016, ale aj na majstrovstvá sveta 2018. Nový kouč bude mať premiéru na lavičke 5. marca v Prahe v zápase proti Nórsku. "Verím, že sa nám podarí postúpiť už na najbližší európsky šampionát. Teším sa na túto prácu, hoci viem, že bude iná ako v klube," povedal kormidelník ČR. 

Vrba úspešne koučoval Plzeň od októbra 2008, dvakrát priviedol tím k českému titulu a rovnako dvakrát do skupinovej fázy Ligy majstrov. S mužstvom získal domáci pohár aj superpohár. "Prišiel som do tímu, ktorý sa začínal budovať. Zobrali sme šiestich či siedmich v tom čase odložených hráčov Sparty. Dobre sme doplnili mužstvo a príchodom nového majiteľa, pána Paclíka, sa stabilizovala aj ekonomická situácia. Atmosféra bola žičlivá, v Plzni sa dlho nehral veľký futbal, predtým tu boli zápasy v európskom pohári v roku 1971. Bol cítiť hlad fanúšikov. Po mojom príchode chodilo na štadión 1500 ľudí, teraz ich býva pravidelne 10-tisíc," uviedol Vrba. 

Bývalý hráč Ostravy, Prostějova či Havířova Vrba v minulosti na Slovensku viedol Púchov a Žilinu. "Spomínam na to často a rád. S viacerými ľuďmi, s ktorými som spolupracoval, som stále v kontakte, občas sa s nimi stretnem. Pravidelne si telefonujem najmä s majiteľom žilinského klubu Jozefom Antošíkom, s ktorým rozoberáme naše úspechy i neúspechy," dodal Vrba. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona