Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák od štvrtka šesťdesiatnikom

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 10:45 • 2 min
Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák od štvrtka šesťdesiatnikom

BRATISLAVA - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák oslávi vo štvrtok 17. apríla okrúhle 60. narodeniny. Kozák st., ktorého syn a menovec je bývalý slovenský reprezentant, sa narodil 17. apríla 1954 v Matejovciach nad Hornádom.

slovakia

left justify in out

Ján Kozák počas hráčskej kariéry pôsobil ako stredopoliar v kluboch Lokomotíva Bane Spišská Nová Ves, Lokomotíva Košice, Dukla Praha, RFC Bressoux, Seraing Liége a FC Bourges. Hráčsku kariéru uzavrel v roku 1990 vo farbách Lokomotívy Košice. Celkovo absolvoval v najvyššej československej súťaži 254 duelov a dosiahol v nich 51 gólov. V drese reprezentácie Československa (1976 - 1984) mal bilanciu 55 zápasov a 9 gólov. Po uzavretí hráčskej kapitoly sa Ján Kozák začal venovať trénerskému remeslu. Známy je predovšetkým z Košíc, najprv viedol Lokomotívu, neskôr 1. FC, ktorý potom zmenil názov na MFK. Medzitým krátkodobo pôsobil aj ako šéf realizačného tímu MFK Zemplín Michalovce a Steel Trans Ličartovce. Kormidelníkom seniorského výberu SR je od začiatku lanského júla. Dosiaľ s ním má bilanciu 3-3-2 pri priaznivom skóre 10:7. Najbližší duel absolvuje 23. mája 2014, jeho zverenci nastúpia v medzištátnom prípravnom stretnutí doma proti Čiernej Hore. 

 

Ján Kozák bol známy svojou výbušnou povahou a nekompromisným prístupom ku svojim zverencom, ale aj cieľavedomou a systematickou prácou. Aj z neznámych futbalistov dokázal vychovať vynikajúcich hráčov. Búrlivé črty významne skrotil ako lodivod slovenskej reprezentácie a pôsobí absolútne profesionálne. Na svoj nový post si zvykal, ale zdá sa, že Slováci v ňom našli prirodzeného lídra schopného doviesť futbalistov na vrcholné podujatie. "Viesť národný tím je nielen výzva, ale aj obrovská zodpovednosť. Jednoducho povedané: reprezentácia, to sa neodmieta," uviedol krátko po zvolení pre agentúru SITA bývalý československý reprezentant Ján Kozák. 

 

Jednoznačne najväčším úspechom J. Kozáka v pozícii kouča je účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Niekdajší vynikajúci záložník priviedol Košičanov ako prvý slovenský tím do hlavnej fázy Ligy šampiónov, ale jeho zverenci v B-skupine ročníka 1997/1998 nezískali ani bod v konkurencii Manchestru United, Juventusu Turín a Feyenoordu Rotterdam. J. Kozák sa stal ako hráč majster Československa (1982), je trojnásobný držiteľ Československého pohára (1977, 1979, 1981), na ME 1980 v Taliansku obsadil ako člen reprezentácie tretie miesto. V roku 1981 ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu ČSSR, v tejto ankete bol dvakrát tretí (1979, 1980), v roku 1982 sa zúčastnil na MS v Španielsku. Z pozície trénera dvakrát získal titul šampióna SR (1997, 1998) raz triumfoval v Slovenskom pohári (2009), vo všetkých prípadoch sedel na košickej lavičke. Ján Kozák je tiež držiteľ Ceny fair play MUDr. Ivana Chodáka za roky 2007 a 2008. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona