Tréner Kubáň sa ocitol v Japonsku takmer v epicentre zemetrasenia

NETKY.SK • 12 Apríl 2011, 12:02 • 2 min
Tréner Kubáň sa ocitol v Japonsku takmer v epicentre zemetrasenia

Tréner Kubáň sa ocitol v Japonsku takmer v epicentre zemetrasenia

slovakia

left justify in out

Na svojej pracovnej ceste v Japonsku sa hlavný tréner japonskej reprezentácie slalomárov na divokej vode Milan Kubáň ocitol takmer v epicentre zemetrasenia. "Bolo to v Tojame, kde sme mali nominačné preteky, v epicentre dosahovala amplitúda 7,4, my sme vnímali o trochu menšie otrasy, no poriadne sa chvela zem," ozval sa priamo z postihnutej oblasti.
      Bývalý popredný slovenský deblista letel do Japonska s úzkosťou, že najmä v noci by mohla vzniknúť po otrasoch nebezpečná situácia a obavy sa aj nepríjemne naplnili. "Spal som podľa tradičného japonského štýlu, na zemi, kde som mal rozložené aj jedlo. Hotel postavili z dreva a ja som sa pohyboval v spoločnosti hostí odetých prevažne v kimonách. V okolí lákalo jazero a nadherná priroda, po silných otrasoch som mal však úplne iné starosti ako utešovať sa scenériou a poprechádzať sa po týchto nádherných zákutiach."
      Milan Kubáň v Tojame predovšetkým pracoval a ako povedal, Japonsko sa otriasa nepretržite, no menšie chvenia si už málokto všíma. "Zemetrasenie nejako významne preteky nenarušilo, ale pár ľudí, funkcionári a samotní slalomári zostali vo vlakoch, ktoré po neustálych poruchách elektriny nečinne stáli a na celý deň ich odstavili. Preteky v Tojame organizačne zvládnuté bez najmenších problémov boli napriek všetkému na výbornej úrovni, snímala ich aj japonska televizia NHK a ja som pre ňu poskytol zopár rozhovorov."
      Japonci intenzívne žijú katastrofou, počas pretekov sa finančne zbierali na podporu zničených oblastí. "Medzi nás zavítal aj prezident japonskej federácie kanoistiky, bývalý premiér Japonska Jasuo Fukuda, s ktorým sme spoločne poobedovali. Po pretekoch sme určili, kto bude v reprezentácii Japonska na tento rok."
      Po nominančných pretekoch sa Milan Kubáň presunul z Tojamy do Tokia letecky a opäť sa zem zachvela. "Cestou z letiska som musel zostať v metre, po zemetrasení niektoré linky zastavili a ja som pokračoval nadzemnou dráhou do budovy Japonského inštitútu športových vied, kde strávim ďalšie dni na testovani športovcov nášho a-tímu."
      Zemetrasenia zažil Milan Kubáň na vlastnej koži bez ujmy na zdraví, oveľa viac sa však obáva cunami. "Tak to si neviem ani predstaviť. Zatiaľ môžem zvládnuť situáciu, no proti obrovským vlnám niet úniku. Aj radiácia z jadrovej elektrárne Fukušima mi robí starosti. Nemám presné informácie, ktoré potraviny môžem bez obáv konzumovať. Jedávam dosť často aj ryby a suši, čo môže byť nebezpečné, aj keď mi tvrdia, že pochádzajú z bezpečných oblastí. Ľudia sa inak netvária znepokojene a myslím si, že život vnímajú pokojne so všetkým, čo im prináša."
      Milan Kubáň plánoval aj inšpekčnú cestu do Akity, kde by malo časom vyrásť slalomárske stredisko, no ešte ju zvažuje. "Musel by som priamo prechádzať cez postihnuté oblasti, teda tadiaľ, kde sa šíria infekčné choroby a do týchto oblastí úrady neodporúčajú chodiť."
      Na Japonsko týchto dní Milan Kubáň ťažko zabudne. Pred očami sa mu v plnej nahote otvorila celá tragédia krajiny. "Dosť často sa objavujú na pobreží aj mŕtve telá ľudi splavených do mora po cunami. Známi mi porozprávali viaceré tragické a aj neuveriteľné príbehy. Jednu dvojicu uväznenú v aute napríklad zmietla vlna a zachránili sa napriek tomu, že ich doslova ako v mlynčeku mlela rozbúrená voda."
      V krajine vychádzajúceho slnka sa prispôsobili opatreniam. V Tokiu sa šetrí elektrická energia tak, že sa v určitých periódach vypína. Milan Kubáň: "Osvetlenie v meste jednoducho zhasne. Keď môžem, zapnem si televízor, v ktorom pár desiatok sekúnd varujú pred zemetrasením a ja sa naň pripravím, aspoň psychicky. Už len verím, že celý pobyt prežijem a nebudem rádioaktívny."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies