Tréner Kozák si želá stabilizovaný a zodpovedný výkon tímu

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 18:08 • 2 min
Tréner Kozák si želá stabilizovaný a zodpovedný výkon tímu

BRATISLAVA - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák sa tesne pred XV. majstrovstvami Európy teší u slovenských priaznivcov tohto športu zaslúženej popularite.

slovakia

left justify in out

Bolo to vidieť aj v pondelok popoludní, keď slovenskí futbalisti z Bratislavy odcestovali do dejiska šampionátu. Len čo vystúpil z autobusu, ktorý výpravu SR priviezol zo Senca na Letisko Milana Rastislava Štefánika, už pri 62-ročnom rodákovi z Matejoviec nad Hornádom boli lovci autogramov a najnovšie aj milovníci ´selfie´. Bývalý 55-násobný československý reprezentant a majiteľ bronzovej medaily z ME 1980 v Taliansku sa pokojne a ústretovo s každým odfotil, každému odvetil na pozdrav, poďakoval za želania úspešného vystúpenia na šampionáte, ktoré prichádzali z každého kúta odletovej haly bratislavského letiska. Mnohí z tých ľudí, ktorí potrebovali pozdraviť trénera A-mužstva, mu pripomenuli, že na šampionáte starého kontinentu bol aj ako hráč - a teraz bude aj v pozícii hlavného trénera.


"Tridsaťšesť rokov je veľmi dlhá doba. Je to veľa rokov. Stále však mám v pamäti, že šampionát v Taliansku bol veľkolepý. Bolo to starostlivo a dobre zorganizované podujatie," reagoval Ján Kozák a pokračoval: "Samozrejme, za ten čas vývoj aj vo futbale išiel výrazne dopredu. Zmenila sa technika, hráči, všetko okolo nás. V Európe pribudli ďalšie kvalitné mužstvá, ktoré môžu na ME hrať o medailové pozície. Už som hovoril, že šampionát v Taliansku bola veľkolepá oslava futbalu. Preto si neviem predstaviť, akú úroveň bude mať tento šampionát o 36 rokov neskôr, teraz vo Francúzsku."

 

Bývalý dlhoročný hráč košickej Lokomotívy, ktorý pôsobil aj v Dukle Praha, priznal, že tesne pred prvým súbojom Slovenska s Walesom (hrá sa v sobotu 11. júna o 18.00 h v Bordeaux, pozn.) predovšetkým cíti veľkú zodpovednosť. "Tento pocit prekrýva všetko ostatné. Pekné je postúpiť na európsky šampionát. Je to veľký úspech, ktorý slovenskí futbalisti nezažívajú každé dva roky. Mám z toho veľkú radosť. Zodpovednosť za výkony na ME je však predsa len väčšie bremeno. Preto by som teraz nehovoril o napätí a nervozite, ale skôr o pokore a zodpovednosti. A tiež o veľkom odhodlaní a očakávaní. Na šampionáte chceme predviesť hru, ktorou sme sa doteraz dokázali presadiť. Ak sa nám to podarí, budem spokojný a šťastný," tvrdil úspešný odchovanec spišskonovoveského futbalu.

 

Priamo na letisku definoval aj svoju trénerskú filozofiu, ktorú pri koučingu svojho tímu doteraz presadzoval. "Od chlapcov chcem, aby sa predviedli dobrou hrou. Keď niečo z toho, čo si povieme pred súbojmi na šampionáte, splníme aj na ihrisku, budem rád. Samozrejme, je to niečo nové, nevyskúšané. Ja to tak cítim. Pred 36 rokmi som ako hráč bol zodpovedný iba sám za seba a za svoj výkon. Teraz nesiem zodpovednosť za celé mužstvo," skonštatoval najlepší futbalista Československa v roku 1981 a účastník majstrovstiev sveta 1982 v Španielsku.


Skúseného trénera v poslednom období najviac potešilo, že mužstvo pod jeho vedením predviedlo tesne pred európskym šampionátom konštantné a stabilizované výkony, vďaka ktorým "kozákovci" zdolali Nemecko a Gruzínsko zhodne 3:1 a dosiahli bezgólovú remízu so Severným Írskom. "Výhodou tohto mužstva je skutočnosť, že mnoho hráčov má za sebou skúsenosť z majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike. Kostra mužstva hrala na MS v JAR pred šiestimi rokmi. Káder pre ME vo Francúzsku sme postupne doplnili talentovanými a perspektívnymi hráčmi. Urobili sme to preto, lebo verím, že tento mix skúseností a elánu mladých chlapcov nám prinesie želaný úspech. Budem rád, ak sa na európskom šampionáte predvedieme v dobrom svetle. Poteší ma, ak sa v tejto silnej konkurencii budeme prezentovať výkonmi a výsledkami, ktoré opäť potešia našich priaznivcov. To si teraz želám najviac zo všetkého. Nech sú chlapci zdraví - a nech ich športová forma kulminuje práve tento mesiac. Dobrú formu budeme proti takým súperom, akí nás čakajú v skupine, veľmi potrebovať," zdôraznil Ján Kozák tesne pred odletom do dejiska kontinentálneho šampionátu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies