Tréner Kozák musí pred kľúčovým zápasom riešiť problémy v obrane, Hamšíka trápila zvýšená teplota

NETKY.SK • 30 August 2017, 10:04 • 2 min
Tréner Kozák musí pred kľúčovým zápasom riešiť problémy v obrane, Hamšíka trápila zvýšená teplota

Bratislava - Slovenskí futbalisti sa v prípade víťazstva v jednom z kľúčových duelov kvalifikácie MS 2018 proti Slovinsku (piatok 1. septembra o 20.45 h v Trnave) priblížia k účasti na finálovom turnaji v Rusku, resp. k zisku barážovej miestenky. V F-skupine ich nádeje po úvodných dvoch zhodných prehrách 0:1 s Anglickom a v Slovinsku mierne vybledli, štyri triumfy v rade - dvakrát nad Litvou, Škótskom a Maltou ich však katapultovali na súčasné druhé miesto tabuľky, na ktorom majú náskok jeden bod práve pred ich najbližším rivalom.

slovakia

left justify in out

V štvorbodovom závese za Slovákmi sú Škóti, piata Litva už de facto prišla o reálnu šancu pomýšľať na popredné umiestnenie. Lídrom zoskupenia je Anglicko s dvojbodovým náskokom pred Slovenskom.

 

Tréner Ján Kozák pred duelom so Slovinskom musí riešiť problémy v obrane. Pre trest za žlté karty totiž nemôžu nastúpiť jej dlhoroční lídri Martin Škrtel a Ján Ďurica, k dispozícii nie je ani zranený Kornel Saláta. Napriek týmto výpadkom má o podobe základnej jedenástky v hlave jasno, už vopred avizoval, že do stredu obrany postaví Milana Škriniara, ktorý sa po letnom prestupe zo Sampdorie Janov rýchlo adaptoval v Interi Miláno a s Brazílčanom Mirandom vytvorili skalopevnú dvojicu.

 

Na ľavej strane sa núka šanca pre člena úspešnej 21-ky a debutanta v A-tíme Róberta Mazáňa, keďže Tomáš Hubočan sa pravdepodobne z kraja presunie ku Škriniarovi. Príležitosť v strede obrany by však mohol pokojne dostať aj Lukáš Štetina z pražskej Sparty a v hre je aj zaradenie Norberta Gyömbéra. "Výpadky patria k futbalu, budeme nejako musieť chalanov nahradiť. Tlak v hlave si však z toho nevytváram, hoci sa na mňa tréner i spoluhráči spoliehajú. V Miláne som sa chytil, darí sa nám herne aj výsledkovo, vyhrali sme dva ťažké ligové zápasy. Verím, že to bude takto pokračovať," povedal Škriniar.

 

So Slovincami ťahali Slováci vlani v októbri za kratší koniec povrazu, po nevýraznom výkone podľahli v Ľubľane 0:1. Predtým v kvalifikácii MS 2010 s týmto súperom tiež v dvoch súbojoch nedokázali bodovať a podľa Kozáka je načase zmeniť nepriaznivú bilanciu. "Slovinsko je typické mužstvo z bývalej Juhoslávie, sebavedomé a s vysokou individuálnou kvalitou. Tešíme sa na dobrý zápas. Keď chceme zabojovať o baráž, potrebujeme vyhrať. Verím, že hráči dajú divákom impulz, tí sa chytia a vytvoria im domáce prostredie," povedal Kozák, ktorý po osemfinálovej účasti na EURO 2016 vo Francúzsku túži priviesť svoj tím na ďalší veľký turnaj.

 

FOTO+VIDEO Tím Slovenska čakajú dva náročné súboje, tréner Kozák sa v Trnave teší na vypredaný štadión

 

Pozitívom pre slovenský tím je návrat brankárskej jednotky Matúša Kozáčika medzi tri žrde po zranení. V predošlom kvalifikačnom súboji v Litve ho zastúpil Martin Dúbravka. "Teší ma návrat Kozáčika, ktorý v bráne vyzeral dobre, Plzeň počas minulého víkendu vyhrala 3:0, Matúš dobre organizoval defenzívnu činnosť. Som presvedčený, že by nešiel do brány, keby nebol stopercentne v poriadku," uviedol Kozák. Kapitána Mareka Hamšíka trápili koncom minulého týždňa zvýšené teploty, ale podľa vlastných slov je už v poriadku. Na zápas a kulisu v Trnave sa teší. "Počul som, že je vypredané. Verím, že diváci budú dvanástym hráčom a v zápase nám pomôžu," vyzval fanúšikov špílmacher SSC Neapol v rozhovore pre oficiálny web SFZ.

 

Slovinci sa budú opierať o kolektívny výkon a Jana Oblaka, ktorý sa v Atleticu Madrid vypracoval na jedného z najlepších brankárov sveta. V uzávierke letných prestupových transferov sa intenzívne skloňoval záujem Paríža Saint-Germain o jeho osobu. Medzi ťahúňov slovinského tímu, ktorý figuruje v rebríčku FIFA na 51. pozícii, patrí aj ofenzívny stredopoliar Benjamin Verbič, spoluhráč Jána Greguša v FC Kodaň.

 

Aj on vníma extrémnu dôležitosť piatkového zápasu: "Zápas so Slovenskom by nás mohol priblížiť k splneniu nášho cieľa. Nemôžeme si v žiadnom prípade dovoliť prehrať. V prvom zápase so Slovenskom sme boli takticky vyzretejší tím. Myslím si, že tento prvok bude dôležitý aj v Trnave. Ak by sme tento element ešte zlepšili, tak by to bolo skvelé," citovala Verbiča oficiálna stránka Slovinského futbalového zväzu.

 

V záverečnom októbrovom asociačnom termíne sa Slováci predstavia v Škótsku (5.10. v Glasgowe), 8. októbra v Trnave uzavrú zápolenia v skupine proti Malte. Na finálový turnaj MS 2018 do Ruska postúpia priamo víťazi deviatich kvalifikačných skupín. Osem tímov z druhých miest odohrá v novembri dvojzápasovú baráž a zvyšné štyri miestenky.

 

kvalifikácia MS 2018, 7. kolo (1. septembra, 20.45 SELČ):

F-skupina, Trnava CITY Aréna

 

SLOVENSKO - Slovinsko /rozhodcovia: Antonio Miguel Mateu Lahoz - Pau Norbert Cebrian Devis, Roberto Diaz (Šp.)/

 

predpokladaná zostava SR: Kozáčik - Pekarík, Škriniar, Hubočan, Mazáň - Kucka, Hrošovský - Mak, Hamšík, Weiss - Nemec

 

ďalší program:

Ta'Qali

Malta - Anglicko /Dias - Tavares, Soares (Port.)/

Vilnius

Litva - Škótsko /Del Cerro - Yuste, Alonso (Šp.)/

 

pondelok 4. septembra (20.45 SELČ)

Ľubľana

Slovinsko - Litva /rozhodcovia: Kovács - Marinescu, Artene (Rum.)/

Glasgow

Škótsko - Malta /Kehlet - Larsen, Sorensen (Dán.)/

Wembley

Anglicko - SLOVENSKO /Clément Turpin - Nicolas Danos, Cyril Gringore (Fr.)/

 

tabuľka F-skupiny:

1. Anglicko 6 4 2 0 10:2 14

2. SLOVENSKO 6 4 0 2 12:4 12

3. Slovinsko 6 3 2 1 6:3 11

4. Škótsko 6 2 2 2 9:10 8

5. Litva 6 1 2 3 6:11 5

6. Malta 6 0 0 6 2:15 0

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies