Tréner Kozák: Budem úprimný, už som s tým nepočítal

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 15:01 • 2 min
Tréner Kozák: Budem úprimný, už som s tým nepočítal

TRNAVA - Ján Kozák (tréner A-tímu SR): "Marek Hamšík mal lepší rok ako Martin Škrtel. Martin mal príchodom nového trénera v klube problémy, nehral pravidelne. Ukázal sa však ako správny športovec. Nesnažil sa zutekať z boja, ale zabojoval o svoje miesto v zostave".

slovakia

left justify in out

"Aby som pravdu povedal, už som s tým ani nepočítal," reagoval kouč slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák na prvenstvo v kategórii Tréner roka 2013 v rámci tradičnej ankety denníka Pravda Futbalista roka. "Mal som aj lepšie sezóny, ako bola táto, ktorú teraz hodnotíme. Dvakrát som vyhral majstrovský titul s 1. FC Košice, postúpil som do skupinovej fázy Ligy majstrov. Mám na konte domáce pohárové triumfy, ale najlepším trénerom som nebol," pokračoval bývalý 55-násobný československý reprezentant, bronzový z ME 1980 v Taliansku a účastník MS 1982 v Španielsku.

 

"Teší ma, že som vychoval mnohých kvalitných hráčov, ktorí sa dokázali presadiť v zahraničí. To je hlavná náplň trénerskej práce, ale najlepším kormidelníkom som ešte nebol. Ocenenie, ktoré som teraz dostal, si vážim. Zároveň si uvedomujem, že mi k nemu pomohla predovšetkým reprezentácia, moji súčasní zverenci. Chlapci na jeseň odohrali veľmi dobre tri - štyri náročné duely - v Bosne a Hercegovine, v Poľsku a v Žiline proti Bosne. Na týchto zápasoch boli plné štadióny, futbal sa predsa hrá pre ľudí. Fanúšikom sa tie stretnutia páčili, čo mi určite pomohlo, že som najlepším trénerom za rok 2013," pokračoval 59-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom a futbalový odchovanec košickej Lokomotívy. 

 

Po skončení aktívnej kariéry práve v klube košických "železničiarov" začal svoju trénerskú misiu a až do príchodu na reprezentačnú stoličku SR viedol iba mužstvá z východu Slovenska (1. FC Košice, Steel Trans Ličartovce, MFK Košice, MFK Zemplín Michalovce). "Trénerská robota nie je jednoduchá. Preto ma teší, keď sa bývalí zverenci ku mne stále hlásia. Teší ma, že aj po pätnástich - dvadsiatich rokoch si máme stále čo povedať. Nie je jednoduché udržať takúto väzbu. Veď voľakedy bolo medzi nami všeličo. Bývalí hráči, ako im pribúdajú roky, prichádzajú na to, že som im ako tréner vždy chcel iba dobre," zdôraznil bývalý tvorca hry pražskej Dukly, v drese ktorej sa v sezóne 1981/1982 tešil z majstrovského titulu v niekdajšej spoločnej federálnej lige. 

 

"Celá jar 2013 s MFK Košice bola dobrá. Do poslednej chvíle sme bojovali o Európu, o európske pohárové súťaže. Tým, že som sa stal reprezentačným trénerom, som svoju robotu posunul na vyššiu úroveň. Byť trénerom národného mužstva bola pre mňa veľká výzva. Motiváciou je pre mňa postup na majstrovstvá Európy. Ako hráč som bol na ME, aj na svetovom šampionáte. Pre mňa ako reprezentačného trénera je apelom dostať sa s národným výberom na ME do Francúzska. Pre tento cieľ aj s hráčmi urobíme všetko, čo bude v našich silách," povedal Ján Kozák pár dní pred začiatkom novej reprezentačnej sezóny. Prvou previerkou jeho zverencov bude v stredu 5. marca o 18.30 h SEČ medzištátny prípravný zápas s Izraelom v Netanyi. 

 

"Každý duel je dôležitý. To si musia uvedomiť aj chlapci a vnútorne sa pripraviť. Nemôžu si povedať, že inak ideme odohrať prípravný zápas - a inak budeme hrať kvalifikačný súboj. Tých zápasov predsa už nie je veľmi veľa, každý bude veľmi dôležitý. Treba sa na to pripraviť, aby to bolo z našej strany stále lepšie a lepšie," reagoval kormidelník slovenskej reprezentácie na otázku agentúry SITA. 

 

Skúsený futbalový odborník sa po slávnostnom vyhlásení výsledkov tradičnej ankety Futbalista roka vyjadril aj k jej výsledkom. "Chlapci na popredných priečkach sú tam plným právom. Pokiaľ ide o víťaza, Marek Hamšík mal lepší rok ako Martin Škrtel. Martin mal príchodom nového trénera v Liverpoole trochu problémy, nehral pravidelne, sedával na lavičke. Ukázal sa však ako správny športovec. Nesnažil sa zutekať z boja, ale zabojoval o svoje miesto v zostave. Teraz hrá pravidelne, v anglickom klube je vodcovskou osobnosťou. U neho si vážim, že sa zachoval ako pravý športovec a správny chlap," pochválil postoj kapitána reprezentácie jej kormidelník Ján Kozák. 

 

"A ďalšie miesta v ankete? Jano Ďurica mal veľmi kvalitný rok: v reprezentácii aj v ruskej lige. V silnom klube hral pravidelne a dobre. Rovnako i Juraj Kucka a Tomáš Hubočan. Títo hráči patria tam, kde ich zaradili hlasujúci," pokračoval 59-ročný lodivod A-tímu SR. Podľa neho sú to skutoční profesionáli, ktorí robia SR dobré meno vo svete. 

 

"Skutočnosť, že vyšli zo Slovenska a hrajú v takých špičkových kluboch hovorí za všetko. V cudzom svete sa presadiť tak, ako oni, klobúk dole. To, aké meno robia vo svete celému Slovensku, je fakt úžasné. Samozrejme, tí najlepší to majú aj v očiach verejnosti rozdielne. Obranca Škrtel nemá takú zložitú úlohu v defenzíve povedzme ako stredopoliar Hamšík, ktorý musí tvoriť, vymýšľať. Preto aj pohľad fanúšikov na Mareka je iný ako na Martina. Aj podľa mňa sú to však už dlhší čas skutočne naši dvaja najlepší hráči," hodnotil Ján Kozák celoročné výkony dvoch "tradičných" lídrov ankety denníka Pravda Futbalista roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies