Tréner hokejistov Stavjaňa sa stane čestným občanom Nitry

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 17:00 • 2 min
Tréner hokejistov Stavjaňa sa stane čestným občanom Nitry

NITRA – Hokejový klub Nitra aj tréner hokejistov Antonín Stavjaňa dostanú Cenu mesta Nitry. Stavjaňa sa okrem toho stane aj čestným občanom mesta.

slovakia

left justify in out

Schválili to dnes nitrianski poslanci na zastupiteľstve. Návrh na udelenie Ceny mesta Nitry predložil primátor Jozef Dvonč, skupina poslancov ešte návrh doplnila aj o čestné občianstvo. Hokejový klub dostane cenu „za vynikajúce športové výkony, významné výsledky a propagáciu mesta Nitry,“ pretože zvíťazil v Tipsport extralige v sezóne 2015/2016.


Počiatky nitrianskeho hokeja siahajú do decembra 1926, keď miestni nadšenci založili Hokejový klub AC Nitra. Od vzniku samostatnej slovenskej hokejovej extraligy chýbala Nitra v najvyššej súťaži iba trikrát.

 

Opätovný vzostup nitrianskeho hokeja sa začal v sezóne 2002/2003, keď hráči v bielo-modrých dresoch vybojovali extraligu. V sezóne 2015/2016 zaznamenal klub doteraz najväčší úspech – prvenstvo v extralige. Stavjaňa je majstrom sveta z rokov 1985 a 1996. Kariéru aktívneho hráča ukončil v roku 1998. Trénoval niekoľko hokejových klubov v Čechách a na Slovensku.


Okrem hokejistov mesto ocení aj Volejbalový klub Ekonóm Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ktorý sa nedávno premenoval na Volejbalový klub Bystrina SPU. Po prvý raz v 64-ročnej histórii klubu sa Nitra v sezóne 2015/2016 stala majstrom Slovenska vo volejbalovej extralige mužov.


Cenu mesta Nitry získa aj vysokoškolský pedagóg Ondrej Šedivý za celoživotný prínos v skvalitňovaní vzdelávania v oblasti matematiky, za šírenie dobrého mena Nitry doma i v zahraničí. Šedivý napísal množstvo učebníc pre základné, stredné aj vysoké školy a získal celý rad ocenení, medzi nimi aj najvyššie možné ocenenie ministra školstva - Veľkú medailu svätého Gorazda za výnimočné celoživotné dielo.


Emeritný profesor Imrich Točka dostane Cenu mesta Nitry za záslužnú činnosť a prínos v oblasti kultúry, histórie, medailérstva, numizmatiky a zachovania kultúrneho a duchovného dedičstva. Napísal publikácie o histórii mestských častí Nitry Chrenová a Zobor, Nitrianske zvony a Nitrianske poľovníctvo. Svoju celoživotnú zbierku medailí daroval Ponitrianskemu múzeu v Nitre.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies