Tréner Deschamps chválil Payeta: Bol rozdielový hráč zápasu

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 10:29 • 2 min
Tréner Deschamps chválil Payeta: Bol rozdielový hráč zápasu

PARÍŽ - Francúzi zvládli nevďačnú úlohu favorita v domácom prostredí a úvodný zápas na európskom šampionáte premenili na tri body. V súboji proti odhodlaným a defenzívne pevným Rumunom im ich zabezpečil Dimitri Payet v krásne vypointovanom závere.

slovakia

left justify in out

Keď sa už zdalo, že za stavu 1:1 sa body budú deliť, v 89. min ofenzívny stredopoliar anglického tímu West Ham United utešenou strelou spoza šestnástky rozjasal vyše 80 000 divákov na národnom štadióne Stade de France. Lopta z Payetovej ľavačky zakotvila v pravom hornom rohu rumunského brankára Cipriana Tatarusana. Zostal bez šance. Bol to štvrtý Payetov gól v drese s trikolórou v dvadsiatom zápase.

 

Deviateho októbra 2010 debutoval v kvalifikácii o postup na ME 2012 proti Rumunsku, po piatich rokoch a ôsmich mesiacoch tomu istému súperovi strelil gól, ktorý má pre Francúzov veľkú cenu. Okrem toho v 57. min presným centrom našiel hlavu Oliviera Girouda, ktorý strelil prvý gól šampionátu. Neskôr Rumuni z pokutového kopu vyrovnali, až kým neprišiel k slovu Payet. "Na už potemnenom Stade de France Payet zažal svetlo," napísal L'Equipe. "Závan čerstvého vzduchu! Francúzsko začalo víťazstvom v poslednej minúte," pripomenul Le Parisien.


"Boli sme nervózni a vystresovaní. Ak by mi pred rokom niekto povedal, že sa to dnes večer takto vyvinie a skončí, neveril by som mu. V úvodnej štvrťhodine sme hrali trochu nesmelo, báli sme sa prípadných chýb. Nastúpili sme proti tímu silnému v defenzíve. Pomohli nám diváci, bolo to pre nás mimoriadne dôležité," povedal Payet po zápase aj na webe UEFA. Rodák z ostrova Reúnion v Indickom oceáne nemal jednoduchý futbalový osud. "Keď pred 11 rokmi prišiel do francúzskeho Nantes, dostal na dva roky iba amatérsku zmluvu a kým presvedčil o svojich kvalitách, musel si istý čas privyrábať aj v obchode s odevmi," pripomína The Guardian.

 

Na majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii chýbal vo francúzskom výbere pre nedostatočnú výkonnosť a istotu dlho nemal ani na ME 2016. Až v marcových prípravných zápasoch definitívne presvedčil Didiera Dechampsa o svojich kvalitách. "Bol nebezpečný v každom dotyku s loptou," povedal vtedy Deschamps o Payetovi. Po otváracom súboji ME na Stade de France mu vystrúhal ďalšiu poklonu. "Payet bol rozdielovým hráčom zápasu. Je ofenzívny stredopoliar, ale zároveň aj futbalista, ktorý dokáže vypomôcť tímu aj iným spôsobom. Jeho nádherný gól bol vyvrcholením nášho ofenzívneho úsilia v závere."


Francúzi si po tesnom triumfe nad Rumunmi vydýchli, ale súper ich potrápil možno viac ako očakávali. Payet pripomína, že takéto víťazstvo je dôležitejšie, ako keby skolili súpera rozdielom triedy. "Možno keby sme zvíťazili o dva alebo tri góly, boli by sme uvedení do omylu, akí sme skvelí. Fakt, že sme dosiahli takéto tesné víťazstvo, dokazuje, že na šampionáte nebudú ľahké zápasy a každé víťazstvo bude treba poctivo odpracovať," uviedol nový francúzsky hrdina.


Skvelý záver domáceho tímu nadchol francúzskych fanúšikov aj médiá. Le Parisien však vidí aj širšie súvislosti úspešného vstupu Les Bleus, narýchlo prepojil športový úspech aj s organizačným: "Francúzsku sa už dýcha o čosi lepšie. Na športovom poli víťazstvo nad Rumunskom, na sociálnom zažehnaný štrajk železničiarov. Lokálne vlakové linky vedúce aj k Stade de France fungovali. Organizátori a bezpečnostní úradníci prešli prvou veľkou skúškou v hľadisku aj vo fanúšikovských zónach."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona