Tréner brankárov Kosa: Nepriateľom nie je súper, ale puk

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 11:37 • 2 min
Tréner brankárov Kosa: Nepriateľom nie je súper, ale puk

PETROHRAD - O slovenských brankárov sa na MS v Rusku stará tréner Peter Kosa. Podľa neho sú Branislav Konrád i Július Hudáček natoľko hokejovo vyspelí a skúsení, že im nemusí príliš radiť, v Petrohrade sa ich preto snaží pripraviť najmä po psychickej stránke.

slovakia

left justify in out

Kosa bol počas aktívnej hráčskej kariéry rovnako brankárom, chytal za Trenčín, Senicu či francúzsky klub Font-Romeu. Po nej viedol brankárov v trenčianskej Dukle a v súčasnosti má na starosti reprezentačné opory v maske. Je tým mužom, ktorý hlavnému trénerovi Zdenovi Cígerovi a jeho asistentom odporúča, kto by mal v danom stretnutí chytať. Rozhodnutie sa však zakaždým zrodí po spoločnej porade. "Som taká spojka medzi hlavným trénerom, asistentmi a brankármi. Chalani sa mi tiež s niektorými vecami viac zveria," uviedol.

 

Realizačný tím rozhodol, že Konrád aj Hudáček, ako dvaja viac-menej rovnocenní brankári, budú na šampionáte zatiaľ rotovať. Brankár Olomouca dostal šancu v úvodnom dueli s Maďarmi (4:1), opora Örebra zasa v druhom s Francúzmi (5:1) a proti Nemcom sa mal postaviť medzi žŕdky opäť Konrád. "Striedanie nie je cielené podľa súperov, je to skôr taký 'feeling'. Nemáme zatiaľ jasnú jednotku. Takto nám to zatiaľ vyhovuje, uvidíme, čo prinesie ďalší priebeh majstrovstiev," povedal Kosa, ktorého nesmierne teší, že obaja brankári v prvých dvoch stretnutiach v skupine svojimi zákrokmi podržali mužstvo. "Hovorí sa, že víťazná zostava sa nemení, my sme sa už ale dávnejšie rozprávali s trénermi, že chceme brankárov na šampionáte striedať. Vedeli sme, že tu máme dvoch dobrých brankárov, ktorí si prácu nejakým spôsobom podelia. Som iba rád, že víťazstvo sme vybojovali pri oboch súperoch."

 

Podľa neho záverečná príprava nemala veľký vplyv na rozhodovanie, kto bude z dvojice Konrád - Hudáček chytať väčšinu zápasov na MS. "Prípravné stretnutia nám nič neukázali. V dueloch s Francúzmi a Dánmi čelil Julo malému počtu striel, riešil málo nebezpečných situácií. Proti Francúzom síce vychytal víťazstvo, ale to nemalo veľký vplyv na to, že proti nim stál aj na šampionáte. Som rád, ako sa s tým vyrovnal, najmä po tom skorom inkasovanom góle, ktorý bol veľmi nešťastný, keď mu puk prepadol cez telo."

 

Každý realizačný tím má inú predstavu, kedy oznámi brankárom, kto z nich bude chytať. Konrád v oboch prípadoch vedel už deň dopredu, že pôjde medzi žŕdky. "Viem, že Braňo to potrebuje vedieť skôr. Chalani sa potrebujú nejako zariadiť. Vždy je to naše rozhodnutie po konzultáciách s nimi," hovorí Kosa. Striedanie brankárov má svoj význam aj z toho hľadiska, že národný tím odohrá prvé štyri zápasy v B-skupine v priebehu piatich dní. "Treba si uvedomiť, že psychická záťaž u brankára je oveľa väčšia, než u obrancu či útočníka. Na brankárovi to oveľa viac stojí. Chalani mi spomínali, že v hale je dosť veľké teplo, takže cítia enormnú vyčerpanosť."

 

Kosa sa nesnaží ukázať brankárom ich chyby a nedostatky hneď po zápase. "Vtedy je tam vyplavený endorfín, únava. Keď z nich opadne psychická záťaž, porozprávame sa o tých dobrých veciach. Brankári sa vtedy potrebujú vyrozprávať. Vždy si zhodnotíme nejaké herné situácie, ktoré v zápase vznikli. Až na druhý deň sa o tom porozprávame trochu bližšie." Samotné stretnutia sleduje Kosa z tribúny. "Cez prestávky prídem dole do šatne, ale ináč nechám chalanov sa koncentrovať, lebo ináč by som im tú hlavu nejakým spôsobom pomotal. Obaja majú svoje rituály, každý z nich sa v zápase zariadi podľa svojich pocitov."

 

Na krátkodobých turnajoch, akými sú majstrovstvá sveta, je u brankárov podľa Kosu najdôležitejšia "hlava". "Oni chytať vedia, musia si hlavne veriť a mať istotu, že sú pripravení čeliť každej strele. Nepriateľom nie je súper, ale puk. Nech hráme proti akémukoľvek súperovi, strelecké situácie sú v každom zápase viac-menej identické. Brankár musí v každom momente sám nejako reagovať." Kosa sa venuje Konrádovi, Hudáčkovi i Samuelovi Barošovi, ktorý zatiaľ figuruje ako trojka mimo súpisky, najmä počas tréningov na ľade. "Čo sa týka prípravy na suchu, chalani majú zabehnuté veci, ich pohodu nechcem narúšať, oni sami vedia, čo potrebujú. Nejaké veci im poviem, ale nechcem sa do toho až tak starať." Podľa Kosu je medzi Konrádom a Hudáčkom zdravý boj, obaja chápu svoje úlohy. "Nie je čas, ani priestor, aby si nejakým spôsobom dokazovali, kto je lepší. Základom je, aby pomohli tímu a aby sa vyhrávalo."

 

Medzi Hudáčkom a Konrádom sú určité rozdiely, čo sa týka prípravy na ľade. "Julo si možno potrebuje viac veci osvojovať. Braňa som mal aj minulý rok v Trenčíne a viem, že on má rád zápasy, chce si vybíjať energiu tam. U oboch je dôležité, aby na konci sezóny energiu nemíňali v tréningoch, ale šetrili si ju na zápasy." O brankároch sa všeobecne tvrdí, že sú trochu čudáci. Aj Kosa priznáva, že muži v maske sú v porovnaní s ostatnými hráčmi špecifickí. "Braňo je koncentrovanejší, uzavretejší, keď sa pripravuje na zápas. Naopak, s 'Hudym' sa dá o nejakých veciach porozprávať, je v pohode. Vidno to aj pri rozohrávkach, v ktorých si verí. Niektorí ľudia to u neho neradi vidia, ale pokiaľ jemu taký štýl vyhovuje, tak ja ho v tom nechám."

 

Kosa má počas šampionátu možnosť sledovať aj tréningy iných reprezentácií a prípadne si niečo pozitívne z nich vziať. "Na majstrovstvách sveta alebo olympiáde sa naskytá jedinečná možnosť pozrieť si tréningy iných tímov. Snažím sa sledovať všetky brankárske školy, ale najviac mi imponujú Fíni. Zdajú sa mi byť v tomto smere najprogresívnejší."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies