Trendy v logistike sa menia, procesy sa sústredia pod jednu strechu

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 14:59 • 2 min
Trendy v logistike sa menia, procesy sa sústredia pod jednu strechu

BRATISLAVA – Centralizácia skladov do veľkých logistických hubov, kde sa procesy koncentrujú pod jednu strechu, je jedným z aktuálnych trendov v odvetví priemyselných nehnuteľností na Slovensku. Poukázal na to riaditeľ developérskej spoločnosti P3 Slovensko Peter Jánoši, podľa ktorého dnes už nie je v logistickom centre ničím nezvyčajným ani kaviareň či veterinárna klinika.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil, v súčasnosti dochádza k zmene vnímania logistiky a skladovania. "Celý logistický sektor ovplyvnila vlna významných inovácií. Dnes sú logistické parky životný priestor, kde ľudia trávia veľa pracovného i mimopracovného času. Snahou je, aby sa cítili komfortne, príjemne a mali vybudované sociálne zázemie. Nutnosťou je dopravná dostupnosť aj hromadnou dopravou a úzka spolupráca so samosprávou," priblížil Jánoši.

 

V parkoch tak podľa neho možno nájsť bankomaty, kancelárie s gaučmi, s obrovskou lobby a recepciou ako z hotela, ale napríklad aj kuchyňu, kaviareň či dokonca veterinárnu kliniku. "Obraz modernej logistiky a skladovania sa mení tak dynamicky, že to, čo bolo pred tromi rokmi nepredstaviteľné a luxusné, dnes je vnímané ako medzinárodný štandard," konštatoval Jánoši.

 

Dodal, že z pohľadu firiem už logistika nie je iba samostatné oddelenie, ktoré funguje mimo ostatných procesov. "Napríklad marketingové oddelenie pri príprave akciovej ponuky musí kooperovať s logistikou, aby zákazníci dostali tovar včas a v dostatočnom množstve. Trendom je konsolidácia a centralizácia skladov do veľkých logistických hubov, kde sa procesy koncentrujú doslova pod jednu strechu," opísal šéf spoločnosti.

 

Za štandard považuje LED osvetlenie, zvýšený pomer svetlíkov v strope alebo senzorické a stlmovacie osvetlenie, ktoré dokáže ušetriť až polovicu elektrickej energie. "Každé takéto inteligentné riešenie okrem zníženia prevádzkových nákladov zároveň minimalizuje dosah na životné prostredie," zdôraznil Jánoši.

 

Trendom pri stavbách logistických budov označil aj využitie dreva. Vďaka tlaku zo zahraničia sa podľa neho na Slovensku udomácňujú napríklad solárne panely, systém solárneho ohrevu vody, zadržiavanie dažďovej vody na budovách alebo nabíjacie stanice pre elektromobily.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona