Trend bezhotovostného platenia je na vzostupe

NETKY.SK • 15 Február 2016, 11:59 • 2 min
Trend bezhotovostného platenia je na vzostupe

BRATISLAVA - Trend bezhotovostného platenia je na vzostupe. Bezhotovostnými veľmocami sú podľa vyjadrení spoločnosti Visa severské krajiny, kde sú ľudia zvyknutí platiť kartou aj za maličkosti. Zatiaľ čo vo zvyšku sveta viac ako tri štvrtiny celkovej spotreby pripadá na hotovosť, v severských krajinách je to len 20 %.

slovakia

left justify in out

Vo Švédsku už viac ako polovica pobočiek najväčších bánk hotovosťou vôbec nedisponuje, dokonca ju ani neprijíma. Dánska vláda sa snaží trend bezhotovostných transakcií podporiť a tak prisľúbila, že obchodníkom zruší povinnosť prijímať hotovosť. Do roku 2030 Dánsko plánuje úplne podľa firmy Visa prejsť na bezhotovostné platenie.

 

Podľa Dánskej národnej banky klesli za 20 rokov hotovostné platby z 80 % na 25 %. Dánsko dominuje Európe v počte elektronických platieb na obyvateľa. Priemerný Dán elektronicky zaplatí podľa spoločnosti Visa viac ako 350-krát ročne, čo zodpovedá približne dvojnásobku európskeho priemeru. Ten je približne 180 platieb.

 

“Slovensko napriek vysokej obľube bezkontaktných platieb s priemerom okolo 90 elektronických transakcií na obyvateľa ročne zatiaľ figuruje na spodných priečkach štatistík EÚ. Ďalší rozvoj akceptačnej siete by však mohlo napomôcť tomu, aby sme sa v dohľadnej dobe európskemu priemeru priblížili,” skonštatoval Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa Europe pre Českú republiku a Slovensko.

 

Odborníci sa zhodujú, že bezhotovostné platby minimalizujú náklady na zabezpečenie a manipuláciu s peniazmi. U obchodníkov elektronické platby eliminujú chyby, ku ktorým dochádza pri platbe hotovosťou a zjednodušujú celkovú administratívu. Elektronické platby sú podľa spoločnosti Visa vhodným nástrojom ako potláčať šedú ekonomiku.

 

Podľa štúdie Šedá ekonomika v Slovenskej republike, ktorú vlani predstavila Visa Europe, zmizlo v roku 2013 v zóne šedej ekonomiky viac ako 11 mld. eur. Jej celkový objem tak na Slovensku predstavoval 15 % hrubého domáceho produktu. To je podľa spoločnosti Visa dvakrát viac ako v susednom Rakúsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies