Trenčiansky kraj si chce udržať pozíciu lídra v duálnom vzdelávaní

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 10:52 • 2 min
Trenčiansky kraj si chce udržať pozíciu lídra v duálnom vzdelávaní

TRENČÍN – Firmy v Trenčianskom samosprávnom kraji chcú v budúcom školskom roku do systému duálneho vzdelávania zapojiť až 500 žiakov.

slovakia

left justify in out

Najžiadanejší v kraji sú stále mechanici, konkrétne odbor mechanik nastavovač. Pre tento odbor ponúkajú firmy v Trenčianskom kraji až 98 učebných miest, pre odbor mechanik mechatronik 53 učebných miest.

 

Študovať ich možno na stredných odborných školách v Dubnici nad Váhom, Považskej Bystrici, Prievidzi alebo na Strednej priemyselnej škole v Novom Meste nad Váhom. Agentúru SITA o tom informoval Matej Plánek z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

 

Žiaci z týchto škôl už počas štúdia praxujú vo veľkých firmách v regióne ako sú KUKA, Matador, Continental a ďalšie.
Študenti vďaka duálnemu vzdelávaniu nielenže zlepšujú svoje manuálne zručnosti, ale spoznávajú aj firemnú kultúru a učia sa pracovnej morálke.

 

Veľký dopyt je podľa Plánka aj po obchodných pracovníkoch. Tento odbor ponúkajú napríklad SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne a Prievidzi, pričom zmluvy majú podpísané s najväčšími obchodnými reťazcami na Slovensku.

„Žiaci, ktorí sa rozhodnú pre vstup do duálneho vzdelávania, majú po skončení štúdia výrazne vyššie šance profesijne sa uplatniť priamo vo firme, kde počas štúdia pracovali, alebo v inej firme v regióne. Počas prvých dvoch rokov od zavedenia systému je Trenčiansky samosprávny kraj slovenským lídrom. Počas druhého roku duálu má v tomto systéme vzdelávania zapojených 12 stredných odborných škôl a 36 zamestnávateľov,“ informoval Plánek.

 

Pre viac ako tristo žiakov, ktorí do systému vstúpili, je toto vzdelávanie atraktívne, keďže sú hneď zapojení do pracovného procesu vo firmách, kde vedia získať pracovné návyky a neskôr aj pracovnú zmluvu.

Pomôcť rodičom pri výbere tej správnej strednej školy pre svojho školáka môže portál kampane s názvom hrdinaremesla.sk. Ten združuje všetky školy, ktoré svojich žiakov aj vďaka podpisu memoranda pripravujú priamo pre potreby trhu práce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies