Trenčiansky kraj bez pomoci EÚ nezvládne transformáciu hornej Nitry, myslí si Baška

NETKY.SK • 27 Február 2018, 16:39 • 2 min
Trenčiansky kraj bez pomoci EÚ nezvládne transformáciu hornej Nitry, myslí si Baška

BRUSEL - Trenčianska župa a región hornej Nitry vlastnými silami nezvládnu proces zatvárania baní na hnedé uhlie. Aj preto je vítaná snaha EÚ pomôcť uhoľným európskym regiónom

slovakia

left justify in out

Povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (Smer-SD) na podujatí v Bruseli, ktoré hostil Európsky parlament. V nadväznosti na spustenie Platformy pre transformáciu uhoľných regiónov v decembri 2017 sa v Bruseli v pondelok a utorok konalo stretnutie pracovných skupín zo štátov, ktoré čelia tomuto problému.

 

Európsku komisiu zastupoval jej podpredseda Maroš Šefčovič. Baška pre TASR pripomenul, že na Slovensku sa to týka regiónu hornej Nitry, kde sa raz skončí ťažba hnedého uhlia a Trenčiansky kraj chce byť na to pripravený. Aj preto je slovenská strana súčasťou jedného zo štyroch pilotných projektov Európskej komisie zameraných na transformáciu uhoľných regiónov.

 

Podľa trenčianskeho predsedu bruselské podujatie zhodnotilo súčasný stav vecí a naznačilo kroky, ktoré treba v najbližšej budúcnosti vykonať pre dobrý prechod týchto regiónov z uhoľného hospodárstva na iné druhy ekonomiky. Spresnil, že zatiaľ sa nehovorí o termínoch zatvárania baní, len o príprave na túto možnosť a ako sa na ňu čo najlepšie prichystať z pohľadu zamestnanosti a ochrany životného prostredia.

 

"Mojou úlohou je, že tam nesmie zostať hladová dolina. Musia prísť investície, ktoré treba podporiť zo strany štátu a regiónu, vytvoriť dobré podmienky pre investorov, aby vytvorili nové pracovné miesta. Ten projekt bude úspešný až vtedy, keď posledný baník, ktorý zatvorí baňu, sa bude môcť zamestnať v regióne hornej Nitry," vysvetlil Baška. Upozornil, že projekt transformácie sa týka vyše 11.000 ľudí, lebo priamo pri ťažbe uhlia je zamestnaných vyše 3100 osôb a nepriamo tento sektor živí ďalších okolo 8000 zamestnancov.

 

Podľa jeho slov musí Trenčiansky kraj vypracovať pre Brusel zásobník projektov, ktoré majú napomôcť ekonomickému prerodu hornej Nitry. Za najnáročnejšie považuje dobudovanie rýchlostnej cesty R2 spájajúcej Považie s hornou Nitrou a magistrály R8 z Bánoviec nad Bebravou smerom na Nitru. Bez tejto infraštruktúry nebude možné prilákať investorov a udržať terajšie firmy v regióne. Spomenul, že za posledných 10 rokov z Trenčianskeho kraja najviac ľudí odišlo práve z hornej Nitry.

 

Baška upozornil, že zásobník projektov i Akčný plán transformácie prekonzultuje spolu so Šefčovičom. Pomoc Európskej komisie - o ktorej Baška hovoril na pôde Európskeho parlamentu aj na Generálnom riaditeľstve EK pre regionálnu politiku -, Slováci vidia v možnosti flexibilnejšie využívať operačné programy štrukturálnych fondov súčasného programového obdobia (s platnosťou do roku 2023) a využiť aj priamu finančnú pomoc EÚ mimo eurofondov. Súčasne bude SR zaujímať, aby aj v ďalšom finančnom období (2021 - 2027) boli vyčlenené financie pre uhoľné regióny.

 

"Ak nám nepomôže Európska komisia a vláda SR, my sami na regionálnej úrovni tento proces nezvládneme," opísal Baška transformáciu uhoľného regiónu, čo podľa neho treba vnímať ako dlhodobý projekt. Šefčovič ocenil, že do Bruselu prišli zástupcovia najväčších uhoľných oblastí z Českej republiky, Grécka, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovenska a Španielska.

 

"Tieto dva dni ukázali silný záväzok členských štátov, regiónov a ostatných zainteresovaných strán priniesť do diskusií konkrétne stratégie a projekty. Toto je len začiatok," opísal situáciu a dodal, že "naším spoločným cieľom je zabezpečiť, aby žiaden región, žiaden sektor, žiadna komunita a žiaden pracovník nezostal pozadu v procese energetickej alebo priemyselnej transformácie".

 

Slovenský eurokomisár upozornil, že v 12 členských štátoch EÚ je 41 regiónov s ťažbou uhlia a neexistuje riešenie, ktoré by vyhovovalo všetkým, ale eurokomisia chce hľadať spôsoby a finančné nástroje, ako im v transformačnej snahe pomôcť.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona