Trenčiansky hrad očakáva 100-tisíc návštevníkov

NETKY.SK • 6 November 2014, 14:17 • 2 min
Trenčiansky hrad očakáva 100-tisíc návštevníkov

BRATISLAVA - Trenčiansky hrad by v tomto roku po dlhšom čase mohol pokoriť hranicu 100-tisíc návštevníkov za rok.

slovakia

left justify in out

K zvýšeniu návštevnosti pomohlo dobré počasie počas minulej zimy, ale hlavne zatraktívnenie hradu mnohými novými podujatiami. Doteraz sa ročná návštevnosť pohybovala v rozmedzí 80 – 90 tisíc ľudí. Agentúru SITA o tom informovala Mária Izraelová z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum, ktoré je správcom hradu, stotisícemu návštevníkovi ponúkne večeru pre dve osoby v atraktívnych historických priestoroch. Večeru pripraví hotel Elizabeth, ktorý nedávno získal ocenenie za najlepší servis spomedzi historických hotelov v Európe. 

 

Len v uplynulý dušičkový piatok prišlo na Trenčiansky hrad 500 návštevníkov, ktorých prilákalo nové podujatie Noc tajomných svetiel. Veľa ľudí prišlo aj počas Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja, kedy bolo vstupné len jedno euro. Úspech mala aj letná akcia selfie foto s Trenčianskym hradom a ďalšie akcie. V tomto roku po dlhšom čase sprístupnili aj Veľkú baštu, ktorá je súčasťou paláca Zápoľských. Najbližšie je plánovaná netradičná akcia s prekvapením na sviatok všetkých Lucií 13. decembra. 

 

Trenčiansky hrad vznikol v 11. storočí ako pohraničná pevnosť, strážiaca dôležité vážske brody a dôležité karpatské priesmyky, cez ktoré viedli obchodné cesty spájajúce oblasť severného Uhorska a stredoslovenských banských miest s Čechami, Moravou, Sliezskom a Poľskom. V ďalších storočiach sa stal sídlom pohraničného komitátu, kráľovskej a neskôr šľachtickej župy. Dnes sú v jeho starobylých priestoroch výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho múzea. Vlani si cestu na hrad našlo približne 85-tisíc návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona