Trebuľa aj Bauer sa zhodli na posilnení kompetencií pre kraje

NETKY.SK • 12 November 2013, 14:58 • 2 min
Trebuľa aj Bauer sa zhodli na posilnení kompetencií pre kraje

KOŠICE – Súboj Rudolfa Bauera a Zdenka Trebuľu o post predsedu Košického samosprávneho kraja sa opakuje a obaja sa v rovnakej situácii ocitli už v roku 2005. Víťazom volieb sa vtedy v druhom kole stal Trebuľa.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa za uplynulých osem rokov v kraji veľa zmenilo. „Podarilo sa vybudovať úrad KSK a získať množstvo odborníkov,“ uviedol Trebuľa v relácii Slovenského rozhlasu Z prvej ruky, kde sa obaja kandidáti stretli prvýkrát od volebnej soboty v priamej konfrontácii. Trebuľa tiež poukázal na to, že títo ľudia pod jeho vedením zvládli ťažké úlohy. „Prišlo obdobie čerpania eurofondov, vízií, stratégií a mnohé sa vyriešilo,“ doplnil Trebuľa. Pripomenul, že uplynulé roky boli tiež rokmi, keď tu boli dve krízy a kraj si musel uťahovať opasky a dopad na hospodárenie bol silný. 

Podľa Bauera kraj potrebuje zmenu, pretože vysoká nezamestnanosť odtiaľ vyháňa ľudí. „Zdá sa mi, že z tohto pohľadu je dnešná situácia horšia, ako bola pred ôsmimi rokmi,“ vyhlásil. Uviedol tiež, že sa zhoršili sociálne služby, pretože neverejní poskytovatelia už dnes nemajú podporu z kraja.

Ku kauze stredoškolského učiteľa Otta Žarnaya, ktorý bol prepustený po tom, čo poukázal na neefektívne vynakladanie prostriedkov, Trebuľa uviedol, že tento moment bol využitý ako politická téma. Dodal, že on, ako predseda KSK, nemôže svojvoľne odvolať riaditeľa školy, ak k tomu nedostane požiadavku rady školy, čo sa v tomto prípade nestalo. Zdôraznil, že okrem Žarnaya boli z pracovného pomeru na tejto škole prepustení ďalší štyria pracovníci a ani kontrola na škole nepreukázala porušenie zákona. Bauer na druhej strane vyhlásil, že ak by bol zvolený on, odvolal by vedúceho odboru školstva na KSK a inicioval by tiež odvolanie riaditeľa školy. Obaja sa zhodli na tom, že kraje by mali mať posilnené kompetencie, aby mohli efektívnejšie rozvíjať rozvojové projekty.  

K cestnej infraštruktúre Bauer uviedol, že za jeho pôsobenia boli zmluvy postavené tak, že dodávatelia boli povinní dávať na opravené či postavené komunikácie desaťročnú záruku. Trebuľa oponoval tým, že pravidlá sa zmenili po vstupe do EÚ, keď sa táto doba upravila na tri roky. „Vysoká nezamestnanosť súvisí aj s tým, že chýba diaľničné prepojenie zo západu na východ a investori s tým majú problém,“ povedal Trebuľa. Preto víta dokončenie rýchlostnej cesty R4, ktorá napája Slovensko na maďarskú diaľničnú sieť. Poukázal tiež na to, že niektoré cesty II. triedy by mali byť zmenené na cesty I. triedy, najmä tam, kde nie je iný spôsob dopravy, aby sa o ne staral štát. S podobným riešením by súhlasil aj Bauer, no vytkol súčasnému vedeniu kraja, že za osem rokov mohlo viac iniciovať zmeny vo vláde a v parlamente. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies