Treba zabrániť odlivu peňazí do schránok, žiada SDKÚ-DS

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 12:03 • 2 min
Treba zabrániť odlivu peňazí do schránok, žiada SDKÚ-DS

BRATISLAVA - Vláda by v prípade reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav - SK, a.s. mala podľa SDKÚ-DS požiadať súd o predbežné opatrenie, ktoré zabráni odlivu peňazí do schránkových firiem v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Opozičná strana zároveň navrhuje zmeniť zákon o konkurze a reštrukturalizácii tak, aby štát pri verejných zákazkách mohol odkúpiť neuhradené pohľadávky živnostníkov a malých dodávateľov a tie by potom započítal voči generálnemu dodávateľovi, resp. subdodávateľovi vzájomným zápočtom. Veritelia by tiež mali mať právo stať sa akcionármi dlžníka v závislosti od veľkosti pohľadávky. SDKÚ-DS má aj riešenie inšpirované Rakúskom a Francúzskom na eliminovanie rizika reštrukturalizácie.


"Celý reštrukturalizačný proces má prvky, ktoré môžu svedčiť o tom, že môže ísť o podvod. Keď peniaze odídu zo Slovenska, už bude veľmi ťažké čokoľvek naprávať," povedal k reštrukturalizácii Váhostavu poslanec Ľudovít Kaník. Generálna prokuratúra SR by podľa neho mala preskúmať celý reštrukturalizačný proces Váhostavu, nakoľko je doň zapojených množstvo firiem s podozrením na úzke prepojenie s vlastníkmi spoločnosti a tiež schránkové firmy s veľmi netransparentným pozadím.

 

SDKÚ-DS navrhuje zmeniť aj zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH). "Aby nebolo možné uplatňovať vratky DPH na faktúry, ktoré neboli uhradené. To je exemplárny príklad legálneho podvodu, pretože Váhostav si uplatňuje vratky na faktúry, ktoré neuhradil," priblížil Kaník. "Zároveň treba zmeniť zákon, aby DPH nemuseli platiť tí, ktorí nedostali zaplatené za svoje práce, služby, za vystavené faktúry," dodal.


"Naším hlavným cieľom je pomôcť tým, ktorí sú na konci subdodávateľského reťazca, čiže živnostníkom, malým a stredným podnikateľom, ktorí na reštrukturalizácie veľkých firiem doplácajú najviac," povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Sú to ľudia, ktorí sú odkázaní na pravidelný príjem a jeho výpadok pociťujú oni a ich rodiny," dodal.


Mimoriadna schôdza Národnej rady SR na budúci týždeň o dopadoch reštrukturalizácie na živnostníkov podľa Freša môže skončiť len ako divadlo pred voličmi. SDKÚ-DS na mimoriadnej schôdzi parlamentu navrhne riešenia na zníženie rizika, že na zlé riadenie konkrétnej firmy doplatia jej veritelia, kým majitelia a akcionári firmy, ale aj štát pocítia dopady reštrukturalizácie len minimálne alebo vôbec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies